Curtea Constituțională a României (CCR) se află sub atenția intensă a opiniei publice, mai ales după decizia istorică de anulare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Hotărârea a atras critici vehemente la adresa judecătorilor CCR, însă lucrurile au intrat imediat în normal cu un alt scrutin prezidențial. Ca atare, instituția rămâne în vizor pentru noi decizii privind alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai, dar și prin privilegiile considerate excesive ale judecătorilor
CCR a publicat luni, 31 martie, lista actualizată a salariilor și sporurilor. Ziare.com a analizat indemnizațiile de la CCR și celelalte beneficii printre care: spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, spor pentru păstrarea confidențialității și spor pentru condiții de muncă vătămătoare.
Cu venituri brute lunare care pot depăși 63.000 de lei pentru președintele CCR și 61.000 de lei pentru ceilalți judecători, aceștia beneficiază de sporuri considerabile, precum cel pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, care ajunge la aproape 12.000 de lei.
În plus, unii dintre aceștia primesc pensii speciale uriașe, locuințe de serviciu, decontări pentru transport și chirie, diurnă, fapt care generează controverse privind echitatea acestor remunerații în raport cu situația economică a țării. Unii consideră că salariile și sporurile celor de la CCR reflectă responsabilitatea funcției și importanța deciziilor pe care le iau, în timp ce alții susțin că nivelul acestor venituri ar trebui analizat în raport cu realitățile economice și cu veniturile altor categorii profesionale din sectorul public.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News