Papa nu are salariu, dar nici nu duce lipsă de nimic. Deși conduce un stat suveran și este liderul spiritual a peste un miliard de catolici, Suveranul Pontif trăiește pe cheltuiala Vaticanului.
Papa, șeful suprem al Bisericii Romano-Catolice, nu primește un salariu tradițional. În schimb, Vaticanul asigură toate nevoile pontifului, de la cazare și hrană până la călătorii, asistență medicală și securitate, scrie Daily Mail.
Papa Francisc refuzase orice formă de venit
Papa Francisc, cunoscut pentru stilul său de viață modest și auster, a refuzat în mod activ orice formă de venit personal pe toată durata pontificatului său, între 2013 și 2025. Deși, din punct de vedere tehnic, Papa ar putea primi un salariu modest – estimat la aproximativ 2.500 de euro pe lună. Și Papii anteriori au fost discreți în privința veniturilor. În locul unui salariu consistent, Vaticanul le asigură un stil de viață în regim de „toate cheltuielile incluse”.
Locuința este, în mod tradițional, oferită în somptuosul Palat Apostolic, însă Papa Francisc a ales cunoscuta casă de oaspeți Domus Sanctae Marthae din interiorul Vaticanului, mult mai simplă. Chiar dacă nu primește un salariu, Papa nu trăiește în lipsuri. Estimările privind averea netă a Papei Francisc – care include accesul la bunuri papale și servicii finanțate de Vatican – se ridică la aproximativ 12 milioane de lire sterline.
Ce beneficii are un Papă
Papa are acces la o flotă de vehicule, reședințe oficiale și un buget generos destinat donațiilor caritabile. Totuși, aceste resurse nu sunt destinate plăcerilor personale. Papii sunt chemați să îndeplinească un rol de păstor spiritual, nu să urmărească câștiguri materiale. De altfel, funcția vine cu responsabilități pe viață. Vaticanul în sine se bazează pe un amestec complex de donații, venituri din investiții și încasări din turism și din Muzeele Vaticanului.
Una dintre cele mai cunoscute surse de venit ale sale este „Obolul Sfântului Petru”. o colectă anuală de la catolicii din întreaga lume, care generează aproximativ 20 de milioane de lire sterline pe an. Cele mai mari contribuții provin din Statele Unite, Germania și Italia. Dar, în timp ce reputația Vaticanului ar putea sugera că are buzunare adânci, situația sa financiară a fost departe de a fi stabilă.
Papa Francisc a redus salariile angajațiilor
În 2023, Vaticanul a raportat un deficit operațional uriaș, de aproximativ 70 de milioane de lire sterline, ceea ce a stârnit îngrijorarea Papei Francisc cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a fondului de pensii pentru angajații Sfântului Scaun.
Ca răspuns la problemele financiare persistente – agravate de pandemie – Papa Francisc a introdus, în 2021, reduceri semnificative de salarii. Cardinalii, care câștigau anterior între 4.000 și 5.500 de euro pe lună, au suferit o tăiere salarială de 10%.
Episcopii primesc acum aproximativ 3.000 de euro lunar, în timp ce un preot obișnuit din Roma câștigă în medie doar 1.200 de euro.
Călugării și călugărițele, care depun adesea jurăminte de sărăcie, nu primesc, în general, niciun salariu, cu excepția cazurilor în care ocupă funcții administrative în cadrul Bisericii.
Papa Francisc a decis, de asemenea, să pună capăt tradiției prin care clericii de rang înalt primeau locuințe subvenționate în Vatican – o măsură menită să reducă cheltuielile și să reflecte angajamentul său față de transparență și echitate.
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales ca succesor al Papei Francisc și va conduce Biserica Catolică sub numele de Papa Leon al XIV-lea.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News