Ce șanse are Cătălin Cârstoiu să câștige Primăria Capitalei: „Vom avea o competiție în trei”

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Coaliţia de guvernare a decis luni seară candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare dar şi CGMB şi consiliile locale de sectoare, au declarat surse politice. Coaliţia analizează candidaţii comuni, la Capitală cel mai probabil urmând să decidă susţinerea unui independent, medicul Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar din Capitală.

Remus Ștefureac, analist politic și directorul INSCOP Research, consideră că un candidat comun al PSD – PNL, în postura medicului Cătălin Cârstoiu are șanse bune de reușită. Acesta a amintit de cazul lui Sorin Oprescu, un alt medic care a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei. Totodată, Ștefureac a spus că în anul electoral 2024 par a fi avantajați candidații care se detașează de partidele politice, cu un profil independent.

„Cu siguranță are o șansă importantă, având în vedere că este candidat comun al celor două partide care se bucură de un bazin electoral foarte ridicat. Rămâne de văzut dacă vor apărea alți candidați din acest spectru, mă refer la doamna Firea, apăruseră zvonuri că ar putea candida independent. Dacă nu vor fi foarte mulți candidați care sunt în opoziție față de Nicușor Dan, evident vom avea o competiție foarte strânsă. Probabil vom avea o competiție în trei, între actualul primar, între Cristian Popescu Piedone și Cătălin Cârstoiu.

Va fi foarte important evident în următoarele trei luni să fie cunoscut de bucureșteni, să aibă o activitate cât mai intensă. Are abilități administrative având în vedere că se află de foarte mult timp la conducerea celui mai mare spital din București, a unei universități prestigioase. Pe de altă parte, va trebui să translateze acest tip de experiență în ceea ce privește abilitățile de a conduce Primăria Capitalei.

Bucureștenii au mai ales în două rânduri un medic, chiar un fost manager al Spitalului Universitar, prin urmare nu e o noutate. E adevărat că Sorin Oprescu avea ceva mai multă notorietate, însă ne aflăm într-un context în acest an electoral în care tendința românilor pare a fi mai degrabă de a acorda votul pentru funcții importante unor personalități mai detașate de partidele politice, cu un profil mai independent, mai neutru, iar domnul Cătălin Cârstoiu face parte din această categorie”, a spus Remus Ștefureac pentru PS News.

Cine beneficiază de pe urma unei fragmentări a votului

Întrebat pe cine favorizează o scena politică divizată, acesta a spus că în cazul unei fragmentări în zona opoziției, cel avantajat va fi Nicușor Dan.

„Având în vedere că suntem într-o situație aș spune nefericită cu alegeri într-un singur tur, evident primarul în funcție este întotdeauna avantajat. Cu cât sunt mai mulți candidați care se opun primarului în funcție, cu atât mai mult acesta are șanse să câștige alegerile.

În ceea ce privește situația din București, cu siguranță o candidatură independentă a doamnei Firea îi va crește cumva șansele lui Nicușor Dan pentru că doamna Firea ar lua voturi și din bazinul PNL – PSD și din bazinul lui Cristian Popescu Piedone. Nu ar lua voturi de la Nicușor Dan care și-ar păstra bazinul. Prin urmare, orice fragmentare în zona de opoziție îl avantajează evident pe primarul în funcție”, a spus Remus Ștefureac.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: