Skip to content
Republica Moldova

Ce șanse are Maia Sandu să impună alegeri anticipate în R. Moldova. Dan Dungaciu: Totul depinde de Curtea Constituțională

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că șansele Maiei Sandu de a declanșa alegeri anticipate prin nominalizarea, pentru a doua oară a Nataliei Gavriliță la funcția de premier, depind în acest moment de Curtea Consituțională. Sociologul nu este, însă, foarte optimist în privința unei decizii a Curții în favoarea șefului statului, drept urmare anticipatele s-ar putea amâna, iar Republica Moldova va fi condusă de un guvern ”legitim, dar imoral”.

”Șansele de a avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova erau la început de tip politic, nu de tip juridic. Poți găsi soluții eventual politice la o problemă juridică, dar niciodată nu poți să găsești o soluție juridică la o problemă politică.

Problema alegerilor anticipate era politică și trebuia să fie tratată politic. După câștigul doamnei Maia Sandu – pentru a reitera scenariul ucrainian, după ce domnul Zelenski a câștigat alegerile prezidințiale și a reușit să câștige și parlamentarele – trebuia să pună presiuni politice din toate direcțiile pe Parlament, dar nu să mute discuția politică în Parlament.

În Parlamentul Republicii Moldova, doamna Maia Sandu nu controlează terenul. Partidul PAS, al Maiei Sandu, a avut și proasta inspirație de a merge singur la alegeri, practic înstrăinându-se de potențialii parteneri pe care îi avea în Parlament, în special Partidul DA.

Toate aceste greșeli politice au adus Republica Moldova și pe doamna Maia Sandu într-o situație foarte complicată, pentru că bătălia fiind pe teritoriul juridic, discuțiile despre declanșarea alegerilor anticipate se vor desfășura la Curtea Constituțională”, spune sociologul

Dan Dungaciu precizează că tot Curtea Constituțională este instituția care va decide dacă este corectă nominalizarea, pentru a doua oară, a Nataliei Gavriliță pentru funcția de premier, în încercarea Maiei Sandu de a forța anticipatele.

”Doamna Maia Sandu a făcut această numire a doamnei Natalia Gravriliță încă o dată, folosindu-se de faptul că ar exista suspiciuni de fraudă în rândul deputaților 51. Curtea Constituțională este cea care va decide în ce măsură  procedat corect doamna Maia Sandu numind același premier.

Pe palierul constituțional, șansele pentru declanșarea alegerilor anticipate sunt destul de mici pentru că e de urmărit care va fi decizia Curții. Sunt șanse ca Curtea Constituțională să nu-i dea câștig de cauză doamnei Maia Sandu. Dacă se va întâmpla așa, atunci alegerile anticipate vor fi amânate și vom avea un Guvern legitim, chiar dacă imoral.

Putem trage concluzia că alegerile anticipate au fost amânate. În ce măsură Maia Sandu și suporterii ei vor fi de acord cu această decizie, vor ieși în stradă sau nu vor ieși în stradă, rămâne de văzut, dar părerea mea este că aceștia ar fi trebuit să iasă în stradă imediat după ce doamna Maia Sandu a câștigat alegerile.

Mingea este la Curtea Constituțională. Dacă vor exista alegerile anticipate, atunci nimic din ceea ce există acum nu va mai fi la fel. Se va reseta complet calitatea politică de la Chișinău”, a conchis Dan Dungaciu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *