Skip to content
Politică

Ce șanse are PNL s-o revoce pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului: Totul se va decide în Parlament

Inquam Photos / George Călin

Liderii PNL din Senat și Camera Deputaților, Daniel Fenechiu și Florin Roman, au depus cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber. Ei i se reproșează contestarea legii care impozitează pensiile speciale și declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii în spitale. PNL susține că Renate Weber e într-un „grav conflict de interese”, fiind ea însăși beneficiară de pensie specială.

Liberalii au nevoie, însă, de un vot majoritar în Parlament pentru îndepărtarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, iar PNL nu are, în acest moment, suficiente voturi.

PSD nu găsește ”motive întemeiate”

PSD, de pildă, cel mai mare partid parlamentar, nu vede niciun motiv întemeiat pentru revocarea Renatei Weber și acuză Guvernul că atacă instituţii fundamentale ale statului. PSD consideră, de asemenea, că PNL este prea mic în Parlament pentru a ataca Avocatul  Poporului.

„Nu există niciun motiv întemeiat, în acest moment, să fie demis Avocatul Poporului. (…) Noi nu putem comenta deciziile legale ale Avocatului Poporului. Că ne plac, că nu ne plac, ele se întâmplă, exact cum că ne place, că nu ne place, domnul Iohannis contestă la Curte legi importante. (…) Orice demers care atacă instituţii fundamentale şi văd că domnul Orban este un fan al acestui tip de demersuri, atacă CCR, Avocatul Poporului, Înalta Curte, lucrurile acestea trebuie să se oprească. Nu văd de ce un Guvern care are 20% în Parlament îşi permite să facă aceste afirmaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu.

PMP și Pro România sunt categorice, dar în sensuri opuse

Și Pro România se situează de partea Renatei Weber, alături de PSD. Contactat de PS News și întrebat dacă va susține inițiativa liberalilor, președintele Pro România, Victor Ponta, a fost categoric: ,,Nu, vom vota împotrivă”.

ALDE, partidul din care provine Renate Weber, este de asemenea de așteptat să-și sprijine fosta colegă, deși nu a oferit nicio reacție oficială în acest sens. La solicitarea PS News, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, e evitat un răspuns.

De cealaltă parte, Partidul Mișcarea Populară (PMP) va vota pentru revocarea din funcție a actualului Avocat al Poporului. ”Da! Susținem revocarea din funcție a Renatei Weber!”, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP, pentru PS News.

USR și UDMR nu au răspuns, în ciuda insistențelor PS News.

Reproșurile premierului

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a afirmat că, prin demersurile din ultima perioadă, Renate Weber nu mai este de mult Avocatul Poporului.

„Noi considerăm că instituţia Avocatului Poporului trebuie să fie o instituţie care să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români, care să fie de partea românilor care respectă legea, nu de partea românilor care încalcă cu bună ştiinţă legea, să nu fie reprezentantul în acţiunile pe care le întreprinde al PSD şi al acoliţilor PSD şi să fie reprezentantul cetăţenilor, iar din punctul nostru de vedere s-a ajuns mult prea departe.

Să consideri medicii, cadrele medicale, toţi angajaţii spitalelor ca şi cum ar fi administratori de lagăre de detenţie este ceva inacceptabil, lucrurile sunt împinse dincolo de orice fel de imaginaţie.

De asemenea, atacarea la CCR a reglementărilor prin care s-au acordat amenzi către cei care nu au respectat legea a arătat că Avocatul Poporului s-a pus de partea celor maxim 1% din populaţie care nu au respectat legea şi care au fost amendaţi pentru faptul că nu au respectat legea.

Toate demersurile făcute în ultima perioadă de Avocatul Poporului îmi arată că de mult nu mai este Renate Weber Avocatul Poporului, ci a rămas cum era Ciorbea înainte – avocat al PSD. (…) Ultimul atac a fost atacul împotriva legii privitoare la impozitarea pensiilor speciale”, a declarat Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL, care a avut loc la sediul central al partidului.

Avocatul Poporului devine propriul avocat

Renate Weber a răspuns acuzațiilor lansate de PNL și arată că nu este sub nicio formă în conflict de interese atunci când atacă impozitarea pensiilor speciale la Curtea Constituțională, asta pentru că Avocatul Poporului nu beneficiază pensie de serviciu sau specială.

„Precizăm că, potrivit legislației în vigoare, Avocatul Poporului și Adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale”, transmite Avocatul Poporului.

Ce spune legea

Potrivit Legii 35/1997, ”revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședinta comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.”

În Senat, PSD are o majoritate și își poate impune singur voința politică, astfel că votul decisiv va fi cel al deputaților. Cu doar 82 de deputați din totalul de 329, PNL are nevoie și de votul celorlalte partide parlamentare pentru a putea s-o revoce pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *