Skip to content
Politică

Ce șanse are premierul Cîțu să preia conducerea PNL: ”Pentru a fi un lider politic e nevoie de mai mult decât un rol de prim-ministru”

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Contactat de PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter susține că, în acest moment, favoritul în lupta pentru șefia Partidului Național Liberal la Congresul stabilit la începutul toamnei rămâne Ludovic Orban, deși situația s-ar putea schimba în favoarea lui Florin Cîțu în cazul unui succes al PNRR. De asemenea, analistul este de părere că ar fi ”un nonsens” preluarea completă a coordonării PNRR de către premier, dat fiind că acesta oricum conduce echipa guvernamentală care se ocupă cu acest plan.

„Nu se poate pune problema unui eșec al finanțărilor pentru toate statele membre din partea Comisiei Europene pentru relansarea economică post-Covid-19 căci discutăm despre o etapă care, în principiu, ar trebui să fie ulterioară pandemiei, iar pandemia continuă.

Nu se poate vorbi despre un eșec, pentru că este vorba despre o mare sumă de bani pe care statele membre, prin reprezentanții lor, au decis să o mobilizeze pentru a compensa pierderile economice mari ale perioadei și pentru a evita o criză economică adâncă în întregul sistem comunitar. Problema este cum gestionezi sumele care revin fiecărui stat membru și e firesc, pe de-o parte, să vedem solicitări pentru finanțări mai mari decât cele care sunt oferite, adică o competiție internă care poate să însemne și polemici, conflicte între solicitanți, aceștia fiind ministerele, administrația locală, alte instituții cu acces la aceste fonduri. 

În România avem dezbateri aprinse și comentarii încinse legate de ambele laturi firești ale unui întreg proces. Atunci când au început negocierile între reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene a fost și primul ministru la Bruxelles pentru a discuta subiectul. A fost discutat și în reuniunile șefilor de state și de guverne, în Consiliul European. Când din partea coordonatorilor la nivel comunitar al programului au fost formulate anumite doleanțe și anumite observații, făcându-se solicitări de reformulare și de reechilibrarea a întregului PNRR, în țară au fost polemici că a fost respins planul la Bruxelles, ceea ce nu era adevărat. Faptul că instituțiile administrației centrale și locale au solicitat, prin proiecte, sume care depășesc totalul alocat României e astăzi comentat ca sursă de mari conflicte la nivel guvernamental sau la nivelul partidelor. Sigur că e o competiție, existând ciocniri care pentru spațiul public pot trece drept picanterii, dar trebuie să le privim cu o anumită detașare și cu o anumită înțelepciune, pentru că sunt etape firești de parcurs pentru ceea ce, până la urmă, va fi forma finală a acestui plan și derularea lui cu o aprobare foarte mare de fonduri.

Pentru țară și pentru guvernanți desfășurarea acestui mare proiect european va fi un succes și va conduce la beneficii de imagine. Pentru țară va fi bine, profitabil, iar pentru politicienii care guvernează va fi un succes politic. Sigur că primul ministru coordonează proiectul. În interiorul PNL i s-a cerut să preia complet coordonarea PNRR de la ministrul Fondurilor Europene, ceea ce este un nonsens. 

Primul ministru este șeful întregii echipe guvernamentale și Ministerul Fondurilor Europene sau orice alt departament guvernamental, aflându-se sub coordonarea sa, nu face nici PNRR și nici alte lucruri în afara programului guvernamental și a științei și aprobării șefului de cabinet. E ca și când se cere șefului unei instituții să preia toate atribuțiile subordonaților, să fie el însuși instituția. Pe de altă parte, ca prim-ministru și ca figură proeminentă a PNL, sigur că toate aceste date legate de gestionarea țării, de succesul guvernării și de acest proiect de relansare pot avea influențe din echilibrele interne, în competiția internă, în jocurile de putere din partid”, spune analistul.

Orban, marele favorit la Congresul PNL

Pentru funcția de președinte PNL, analistul susține că premierul Florin Cîțu are „o șansă”, însă ”Ludovic Orban rămâne favorit.

”Este președintele Camerei Deputaților, are un rol proeminent în arhitectura actuală a statului și a condus PNL cu pricepere, cu echilibru și cu foarte bune rezultate. Astăzi, PNL este principalul partid de guvernare după ce se afla într-o poziție nu prea grozavă atunci când domnul Orban a devenit președinte.

La rândul său, domnul Cîțu ca prim-ministru are o șansă, dar deocamdată nu pare să își fi asumat într-un mod ferm și definitiv intenția de a candida.

Victoria la Congresul PNL al premierului Florin Cîțu ține de succesul PNRR. E previzibil. Putem spune de pe acum că un succes al PNRR ar aduce beneficii tuturor celor implicați în guvernare, și executiv și parlamentar. Nu cred că trebuie să vedem nici PNRR-ul, nici guvernarea ca fiind un instrument, o carte câștigătoare aflată exclusiv în mâna primului-ministru.

Pentru a fi un lider politic e nevoie de mai mult decât un rol de prim-ministru. Domnul Cîțu are multe calități care îl pot susține ca lider de partid, însă are și date mai puțin potrivite care îl fac și pe domnia sa, dar și pe eventualii săi susținători, să evite.

În culisele PNL continuă să se caute nume de contracandidați pentru Ludovic Orban care deocamdată pare să controleze o majoritate destul de confortabilă în interiorul partidului. De aici încolo se poate aprinde situația, dar nu sunt deloc acolo”, conchide Ion Bogdan Lefter.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *