Skip to content
Politică

Ce șanse are PSD să rupă majoritatea parlamentară PNL-USRPLUS-UDMR

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul condus de Florin Cîțu se bucură de o majoritate foarte solidă, construită cu 260 de voturi, așa cum s-a văzut în momentul în care a fost votat după alegerile parlamentare. Majoritatea parlamentară este stabilită la 228 de voturi, ceea ce înseamnă că actualul guvern are 32 de voturi în plus care îi oferă stabilitate pentru următorii ani.

Chiar dacă UDMR ar ieși din această majoritate parlamentară și coaliție de guvernare, atunci guvernul condus de Florin Cîțu tot ar mai avea 230 de voturi, ceea ce i-ar fi suficient să rămână la conducerea țării. UDMR are doar 29 de voturi în Parlament (9 senatori și 20 de deputați). Doar că acest calcul depinde și de voturile minorităților. În cazul unei moțiuni de cenzură, minoritățile evită să se implice în conflict.

Prin urmare, voturile reale pe care poate conta Florin Cîțu sunt doar cele ale membrilor de partid. În această situație, PNL-USRPLUS-UDMR strâng doar 243 de voturi. Iar dacă UDMR nu va mai dori să susțină actualul guvern, atunci Florin Cîțu va fi demis din funcția de premier.

Un subiect care ar putea arunca în aer coaliția de guvernare este alegerea primarilor în două tururi. Dacă acest proiect privind două tururi pentru primării ar fi adoptat de Parlament, atunci UDMR ar putea amenința cu ieșirea de la guvernare. Partidul maghiarilor ar putea ajunge în situația de a pierde o parte dintre primării, în cazul în care candidații la primărie ar face alianțe în turul doi. Atât timp cât e un singur tur, UDMR câștigă la alegerile locale cu votul majoritar al cetățenilor români de etnie maghiară.

Un alt punct de instabilitate pentru coaliția de guvernare îl reprezintă și scandalul din PNL care este departe de final. Ludovic Orban nu traversează cea mai bună perioadă a sa și a oprit câteva tentative de schimbare a conducerii partidului. Cât timp va reuși Ludovic Orban să le țină piept? Totodată, PNL și USRPLUS sunt împreună la guvernare, dar nu lipsesc deloc atacurile reciproce. Cu fiecare atac, opoziția devine tot mai solidă și mai periculoasă.

USRPLUS nu va avea motive să iasă de la guvernare, chiar dacă va ataca partenerii de coaliție. Oamenii lui Barna și Cioloș s-au instalat pe fotolii și nu le vor da drumul prea ușor. USRPLUS nu e un partid de orgoliu sau un partid care să țină la principii, ci doar un alt partid obsedat după funcții, contracte cu statul și putere. Vedem foarte bine cum useriștii (sau pluseriștii) se adaptează rapid atât la oamenii PSD-ului, cât și la oamenii PNL-ului, recrutându-i și promovându-i prin diferite instituții ale statului.

Pentru ca PSD să-și facă o majoritate parlamentară are nevoie să rupă din numărul actual de parlamentari PNL-USRPLUS-UDMR, astfel încât să evite o colaborare cu AUR. De asemenea, PSD poate evita colaborarea cu AUR dacă va reuși să atragă parlamentari AUR în PSD și cu timpul, grupul AUR să devină irelevant sau să dispară.

Majoritatea formată de PSD ar putea depinde de voturile AUR și UDMR, singura șansă pentru partidul condus de Marcel Ciolacu să dărâme un guvern care se bucură de un număr foarte mare de voturi în Parlament. PSD+AUR+UDMR ar strânge 232 de voturi în Parlament, suficient pentru moțiunea de cenzură. Zilele acestea, PSD vrea să testeze o moțiune simplă împotriva ministrului Vlad Voiculescu și să înțeleagă unde apar nemulțumirile în rândul coaliției de guvernare și ce parlamentari ar putea să trădeze tabăra PNL-USRPLUS-UDMR.

O altă soluție pentru Marcel Ciolacu ar fi să rupă din numărul de parlamentari PNL-USRPLUS, pentru că în curând vor apărea mulți nemulțumiți, mai ales după alegerile interne din PNL, și să formeze un nou grup parlamentar care să susțină PSD, și la care să adere inclusiv parlamentari transferați de la AUR. Chiar și așa, susținerea UDMR ar fi decisivă. Fără partidul condus de Kelemen Hunor nu se poate forma nicio majoritate parlamentară, dacă ținem cont de faptul că PSD și PNL/USRPLUS nu pot fi în același guvern. Dacă PSD și PNL/USRPLUS găsesc motive de împăcare, atunci toate calculele politice se schimbă radical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *