Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce șanse are R. Moldova să adere la UE. Siegfried Mureșan: Primul pas este conectarea infrastructurii energetice și de transport de cea a României

Vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, liberalul Siegfried Mureșan, a fost ales și președinte al delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova. ”Din această poziție vreau să duc Republica Moldova cât mai repede și cât mai aproape de Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul la ”Puterea Știrilor”.

”Avem acum o șansă unică. Avem la Chișinău cel mai pro-european și reformist guvern pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii 30 de ani.

Prim-ministrul Maia Sandu conduce un guvern care vrea să fie cât mai aproape de Uniunea Europeană și intenția noastră este să le întindem o mână, să-i ajutăm cu tot ceea ce înseamnă reformă, să-i sprijinim cu fonduri europene.

Și vreau ca din 2020, 50% din fondurile europene pe care le dăm gratis Republicii Moldova să meargă în conectarea infrastructurii energetice și de transport, adică să conectăm rețelele de gaze și de electricitate și drumurile din România de Republica Moldova.

Am spus în Parlamentul European, a ajuta Republica Moldova este și în interesul fundamental al Uniunii Europene, pentru că este un stat aflat în vecinătatea imediată a UE și cu cât e ea mai stabilă și mai prosperă, cu atât avem mai multă siguranță în UE.

Deci, misiunea mea va fi să conving membrii Parlamentului European, Comisia Europeană că Republica Moldova merită ajutată și să o ajutăm cât mai repede”, a precizat liberalul.

În privința șanselor reale ale Republicii Moldova de a adera la UE, Siegfried Mureșan recunoaște că, în acest moment, Parlamentul European ar respinge această idee.

”Dacă eu aș merge acum în PE și le-aș spune colegilor ”hai să acceptăm acum Republica Moldova în UE”, toată lumea mi-ar spune NU, Republica Moldova nu e pregătită. Ca atare, lucrul înțelept de făcut este să-i ajutăm să se pregătească, să se reformeze, să-și îmbunătățească justiția, infrastructura, administrația publică, să ajungă la standardele europene.

Până atunci trebuie să dăm Republicii Moldova o perspectivă europeană, o perspectivă de aderare la UE și eu mă voi bate pentru acest lucru. Mă voi bate ca Uniunea Europeană să promită Republicii Moldova că la momentul în care va fi pregătită pentru aderare va putea adera”, a mai spus Siegfried Mureșan la ”Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *