Skip to content
Politică

Ce șanse are România să intre în spațiul Schengen în 2021. Radu Tudor: Din punct de vedere tehnic, respectăm toate criteriile

antena3.ro

Într-un interviu pentru PS News, analistul de politică externă Radu Tudor susține că România este pregătită, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la spațiul Schengen, singurul impediment de până acum fiind cel politic, legat în principal de criticile din MCV pe tema justiției, pe care coaliția PNL-USRPLUS-UDMR a promis că-l va înlătura. Reacția analistului vine după ce premierul Florin Cîțu a declarat că, în cazului unui raport MCV favorabil, România ar putea intra în spațiul Schengen chiar din 2021.

„M-a surprins afirmația lui Florin Cîțu. Nu a oferit prea multe detalii, dar sunt convins că această afirmație de culise este legată de recenta sa vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu liderii Comisiei Europene și probabil că acolo a primit o mică doză de optimism. Nu știu dacă este suficientă o singură doză, s-ar putea să avem nevoie de rapel.

România merită să intre în spațiul Schengen. Până acum am avut o problemă foarte serioasă politică, și dacă liderii Uniunii Europene consideră că acest guvern, în componenta sa actuală – PNL, USRPLUS, UDMR, merită să primească această medalie de a aduce România în spațiul Schengen, ar fi o veste extraordinară pentru țara noastră și un merit al tuturor celor care susțin vocația europeană a țării noastre. Nu cred că va fi o medalie doar pentru coaliția de guvernare. Aici sunt aproape toate forțele politice care au susținut acest demers și care au făcut tot ce a ținut de ele pentru a îndeplini criteriile de acum 11 ani.

Sper ca PNL și Florin Cîțu să fi învățat din greșelile trecutului, din exportarea conflictelor politice din România la Bruxelles, și să fi înțeles că ceea ce s-a întâmplat în trecut nu trebuie să se mai repete, să trecem la un nou nivel de înțelegere și armonie politică, pentru că asta presupune o adevărată țara europeană”, spune Radu Tudor.

De asemenea, analistul susține că este de datoria președintelui Klaus Iohannis să grăbească procesul de aderare a României la spațiul Schengen, solicitând ajutorul „liderilor importanți ai continentului”.

„Din punct de vedere tehnic, respectăm absolut toate criteriile de a intra în spațiul Schengen, pentru că România are un sistem integrat dezvoltat de un mare concern european, EADS. Am cheltuit foarte mulți bani, peste 700 de milioane de euro, pentru acest sistem și ni s-a spus de fiecare dată că din punct de vedere tehnic avem elemente corespunzătoare de intrare în Schengen, numai din punct de vedere politic și mențiunile din MCV au reliefat alt lucru. Și-au luat angajamentul, desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, modificările la Codul Penal, ș.a.m.d. 

Toate angajamentele politice s-ar putea să îi mulțumească pe liderii europeni, în special pe francezi, pe olandezi, pe germani, care au fost reticenți până acum și să dea acest premiu politic Guvernului Cîțu.

Sunt foarte curios de opinia președintelui Iohannis, care ar trebui, prin relațiile sale la vârful PPE, prin relațiile sale în Consiliul European cu liderii importanți ai continentului, să apese anul acesta pedala și să putem obține într-adevăr acest statut de stat membru Schengen”, spune Radu Tudor.

”Să nu forțăm aderarea la zona euro”

Despre optimismul premierului Florin Cîțu în ceea ce privește adoptarea monedei europene de către România până în anul 2028, Radu Tudor susține că ar fi mai bine să nu forțăm acest lucru, pentru că economia României este „destul de greu încercată”, iar intrarea în zona euro ”vine și cu dezavantaje, nu doar cu avantaje”.

„Cred că este o discuție extrem de dificilă de purtat în momentul de față. Cu deficitele pe care le avem, cu criza pe care o are România, cu lipsa de performanță a companiilor de stat, cu multe mecanisme încă netransparente și cu economia destul de greu încercată pe care o avem, nu aș putea să fac niciun fel de evaluare în legătură cu șansele României de a adera la euro. Să nu forțăm acest lucru, pentru că intrarea în zona euro are indiscutabil multe avantaje, dar și dezavantaje pentru țările mai mici, cu economii mai vulnerabile.

Acest deziderat trebuie explicat mult mai bine. Dacă Florin Cîțu este un finanțist, ar trebui să spună oamenilor mai des ceea ce ce înseamnă aderarea la zona euro, pentru că nu este doar așa un miraj, că intrăm într-o zonă frumoasă și toată lumea va câștiga euro în România. E adevărat, unii vor avea pensii de 200 de euro, și nu știu în ce măsură impactul acesta va putea fi bine suportat. Pe de altă parte, alții vor avea salarii mai mari de mii de euro, dar mecanismele pe care le impune acest spațiu s-ar putea să nu mai lase loc nici pentru manevrele politice pe care guvernele le fac atunci când încearcă să aranjeze de exemplu conducerile unei companii de stat neperformante, neprofitabile, pline de angajați rude ale politicienilor care vin la putere. 

Înainte de a intra în zona euro ar fi mult mai sănătos să vedem că PNL nu are aceleași practici ca PSD în trecut, cu valuri și valuri de rude și pile care sunt numite în companiile de stat atunci când vin la putere. Prioritatea acestei țări trebuie să fie performanța și nu angajările forțate de baronii locali care susțin partidul și un anumit președinte”, a conchis analistul.

România ar putea adera la spațiul Schengen în acest an, dacă va avea un raport MCV favorabil, iar adoptarea monedei euro ar putea fi făcută după 2024, însă obiectivul principal nu îl reprezintă simpla aderare, ci reformarea economiei într-una puternică, a declarat Florin Cîțu, joi seară, la Digi24.

Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *