Skip to content
Politică

Ce șanse are să treacă moțiunea anunțată de PSD împotriva ministrului Cîțu: ultimele calcule

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD intenționează, în perioada imediat următoare, să depună o moțiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, după ce acesta a susținut că, în ultimii trei ani, economia României a fost condusă după două bugete, după modelul Al Capone, că totul a fost premeditat şi că a anunţat că va sesiza instituţiile abilitate.

Anunțul privind moțiunea simplă a fost făcut chiar de către liderul partidului, Viorica Dăncilă, miercuri seara, la un post de televiziune.

”La începutul săptămânii viitoare, vom depune o moţiune simplă pentru domnul Cîţu în Senatul României, având în vedere creşterea euro, creştere care îi afectează pe români”, a declarat Viorica Dăncilă.

Cum stau calculele

Calculele nu sunt prea roz, însă, pentru ministrul Florin Cîțu. PSnews.ro a consultat site-ul Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grup parlamentar şi, în acest context, numărul de voturi de care dispune PSD.

Astfel, Partidul Naţional Liberal are 27 de senatori, în timp ce PSD are 69 de membri. Așa cum se poate observa în imaginea de mai jos, chiar și cu sprijinul USR (13) și UDMR (9), PNL nu are nicio şansă, fiind cu 20 de voturi în spatele social-democraților.

 

Ce efecte are moțiunea simplă

Moțiunea simplă reprezintă poziția unei singure Camere componente a Parlamentului prin care își poate exprima poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunile simple se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți.

Moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 50 de deputați sau de cel puţin o pătrime din numărul senatorilor și, împreună cu motivarea corespunzătoare moțiunii, trebuie depusă în cursul ședințelor publice, președintelui Camerei ai cărui membri au inițiat-o. După primirea moțiunii, președintele Camerei o comunică de îndată Guvernului și o aduce la cunoștință Camerei, după care dispune afișarea ei la sediul Camerei. Tot președintele Camerei stabilește data de dezbatere a moțiunii, care nu poate depăși 6 zile de la data înregistrării acesteia. O particularitate a moțiunilor privind problemele de politică externă este faptul că necesită avizul Comisiei pentru politică externă și consultarea Ministerului Afacerilor Externe.

Spre deosebire de moțiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moțiunea simplă are ca efect doar adresarea unui avertisment politic cu scopul de a remedia o situație eronată fără a creea de partea Guvernului obligația de a o respecta.

În istoria parlamentară, au fost depuse și moțiuni simple îndreptate împotriva unui membru al Guvernului. Trebuie arătat că astfel de moțiuni nu produc efecte în sensul în care Guvernul ar fi obligat prin reprezentanții săi să facă o remaniere, astfel încât ministrul vizat de o astfel de moțiune să fie înlocuit.

În acest sens, prin Decizia Curții Constiuționale nr. 148/2007 s-au reținut următoarele: “Curtea reţine că în sistemul constituţional al României, ca şi în majoritatea celorlalte ţări, controlul   parlamentar,   în   general,   este   fără   sancţiune. Unica   excepţia   când   controlul   parlamentar  are  şi  sancţiune  este  cea  în  care  acest  control  se  exercită  prin  moţiunea  de  cenzură, a cărei adoptare are ca finalitate demiterea Guvernului. Curtea  Constituţională  constată că  noţiunea  de  „moţiune  simplă”  a  fost  introdusă  în  Constituţie cu prilejul revizuirii acesteia, când, prin noua redactare a art.112 alin.(2), s-a lărgit şi conţinutul moţiunii, Camera care o adoptă putând să-şi exprime poziţia nu numai cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări, ci şi cu privire la alte probleme ale politicii interne sau externe. Prin moţiunea simplă s-a pus la dispoziţia parlamentarilor un instrument mai eficient  de realizare a funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului, dar adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct revocarea unui membru al acestuia. Moţiunea simplă are, însă, efecte în plan politic, marcând o victorie a forţelor politice care au iniţiat-o şi susţinut-o, cu  un  ecou  corespunzător  în  opinia  publică”. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *