Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce șanse mai are Donald Trump la un nou mandat? Sociologul Lucian Dumitrescu: Bătălia se duce pe nehotărâți, dar Joe Biden are un avans

Facebook/TheWhiteHouse

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a vorbit despre șansele lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite programate pentru toamna acestui an

Sociologul este de părere că, dacă la începutul anului Donald Trump avea toate șansele, ”în momentul de față șansele sale se diminuează văzând cu ochii, în sensul că principalul argument al acestuia și anume creșterea economică susținută din ultimii ani și rata scăzută a șomajului nu mai reprezintă un argument în momentul de față”.

”Asta nu înseamnă că Donald Trump a pierdut alegerile. El încă are o bază fermă, solidă. Potrivit ultimelor estimări în jur de 40-44% dintre cei care intenționează să meargă la vot i-ar acorda acestuia votul”, spune Dumitrescu.

”Bătălia, ca întotdeauna în America, se duce în câteva state, în cele industriale – Michigan, Pennsylvania, Wisconsin – și în sud, în zona Floridei. Deci cine câștigă în aceste state, așa-zis culisante, are șanse mari la alegerile de anul acesta. Donald Trump a câștigat în 2016 în aceste state, însă în momentul de față Florida are cele mai multe cazuri de coronavirus din Statele Unite, iar aici și în Wisconsin, Joe Biden are un ușor avans în fața lui Trump.

Pe de altă parte, există problema nehotărâților. Dintre acești nehotărâți, în jur de 40% nu îi sunt favorabili președintelui Trump, în sensul că ei consideră că executivul nu a gestionat pandemia de coronavirus în condiții optime și atunci asta e o altă vulnerabilitate. Trump va trebui să îi convingă pe acești nehotărâți în următoarele luni de zile să voteze cu el. Nu în ultimul rând este și această criză economică, sunt în jur de 40 de milioane de americani care au depus cerere pentru ajutor de șomaj, au primit acești bani. Nu e clar ce urmează după luna aceasta, pentru că acest ajutor de șomaj se acordă doar până în luna iulie, inclusiv. E foarte probabil să se acorde și în continuare, dar ce știm cu certitudine din studiile de sociologie e că atunci când alegătorilor le scade brusc calitatea vieții, aceștia vor veni la vot și vor vota de regulă împotriva administrației care se află la putere.

Deci ca și în România, bătălia se duce pe nehotărâți și pe prezența la vot, dar în momentul de față, Joe Biden are un avans. Lucrurile încă se joacă. Desigur, apariția unui vaccin înainte de alegeri i-ar oferi președintelui Trump o gură de oxigen imensă. Doctorul Fauci, de altfel, estimează că acest vaccin ar putea apărea înainte de sfârșitul anului. Această carte a vaccinului salvator sigur va fi jucată de administrația Trump, asta și pentru că guvernul american a investit în jur de 9 miliarde de dolari pentru descoperirea acestui vaccin. Vom asista la apariția unor narațiuni extrem de polarizante, de găsirea unor țapi ispășitori și în același timp de împărțirea electoratului pentru că în acest moment în Statele Unite nu mai există public decent”, a explicat sociologul Lucian Dumitrescu la Puterea Știrilor.

 

1 comentariu la “Ce șanse mai are Donald Trump la un nou mandat? Sociologul Lucian Dumitrescu: Bătălia se duce pe nehotărâți, dar Joe Biden are un avans

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *