Skip to content
Politică Video

Ce şanse mai are PNL să se reformeze? Putem avea două mari partide, ca în SUA? EXCLUSIV (VIDEO)

Ce şanse mai are Partidul Naţional Liberal (PNL) să se reformeze? Putem lua exemplu de la SUA, având două mari partide, ca în politica din Statele Unite ale Americii?

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este prim-vicepreşedintele PNL Marian Petrache.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a dat asigurări că alegerile din acest an vor duce la fuziunea totală dintre PNL şi PDL.

În acelaşi timp, fostul secretar general a atras atenţia asupra nevoii ca vechile partide să se reformeze.

De asemenea, întrebat dacă România are nevoie de două mari partide, ca SUA, Petrache a adus în discuţie necesitatea unei vieţi politice sănătoase.

 

Dan Bucura: Pe finalul interviului, am păstrat zona aceasta a PNL-ului, a reformei în PNL, a omogenizării PNL-ului. Cum mai merg lucrurile pe acolo? Se mai simte încă diferența de viziune sau s-au omogenizat lucrurile între vechiul PDL și vechiul PNL? Mai sunt conflicte?

Marian Petrache: Eu cred că aceste alegeri vor duce la fuziunea totală între PNL și PD, pentru că va exista obiectivul comun, cel al câștigării alegerilor, și atunci toată lumea, indiferent dacă au provenit din vechiul PNL sau din vechiul PDL, toți vor fi canalizați pe câștigarea alegerilor.

Dan Bucura: Dar rezultatul n-ar putea fie să apropie, fie să despartă entitățile, dacă iese prost?

Marian Petrache: Știți că e ușor să dai sfaturi; mai greu e să le pui în practică. Dar și aici cred că poate am greșit. Probabil că trebuia să punem prima dată – exact ce spuneam mai devreme – principiile sus și cine se duce spre acele principii face parte din echipă; cine nu…

Dan Bucura: Credeți că ideea aceasta cu o conducere bicefală poate să meargă la infinit sau până la urmă un partid mare are nevoie de un singur lider, unic și recunoscut?

Marian Petrache: A fost nevoie de o perioadă de tranziție. Închipuiți-vă campania electorală de la prezidențiale. Dacă noi atunci făceam conducere unică, atunci nășteam tot felul de orgolii, nu mai aveam timp de campanie. Probabil că trebuia rezolvată până în alegerile astea. Așa am gândit atunci: să facem alegerile în partid după alegerile parlamentare. A început un proces acum cu numirea de președinți interimari la nivelul filialelor județene. Să sperăm că e de bun augur și că va fi bine.

Dan Bucura: Credeți că entitățile mici care s-au mai format pe dreapta (dau un singur exemplu: partidul ALDE) pot coagula din electoratul clasic al liberalilor sau sunt pur și simplu sateliți care vor veni spre naveta-mamă și se vor dizolva?

Marian Petrache: Am spus mai devreme că încrederea în clasa politică – asta care a fost până astăzi – a scăzut. Dacă partidele care se înființează au la bază același mod de lucru ca și partidele vechi, alea mici nu au nicio șansă. Nu văd de ce ar avea șansă un partid mic în fața unui partid mare, construit în același fel. Cred că, dacă apar partide noi care au la bază principii sănătoase pe care pot să și le dovedească, în timp ele vor avea de câștigat.

Dan Bucura: Credeți că vom avea și noi șansa ca într-un interval de timp să avem pur și simplu două partide mari, ca în Statele Unite, de exemplu, și să terminăm cu sateliții de genul acesta sau noi suntem sortiți să avem tot timpul noi și noi entități care apar, se unifică, se despart?

Marian Petrache: Îmi doresc să avem o viață politică sănătoasă, pentru că o viață politică sănătoasă înseamnă o viață economică sănătoasă, înseamnă o societate sănătoasă. M-am întrebat și eu de foarte multe ori: trebuie să facem societatea sănătoasă prima dată? Eu cred că prima dată trebuie să avem niște partide sănătoase, pentru că ele conduc spre o societate sănătoasă și echilibarată. Mi-aș dori să fie așa.

Dan Bucura: Domnule Petrache, vă doresc succes în realizarea acestor modele și multă baftă în anul care urmează. Vă mai așteptăm cu drag ori de câte ori avem lucruri interesante de dezbătut.

Marian Petrache: Vă mulțumesc. Vin cu drag la dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *