Skip to content
Societate

Ce schimbări aduce Legea amânării ratelor la bănci, adoptată în Parlament. Fost ministru PNL: Nu apar costuri suplimentare!

Inquam Photos / Octav Ganea

În exclusivitate pentru PSnews.ro, fostul ministru al Finanţelor din guvernul Boc, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat că proiectul PSD pentru suspendarea rambursării creditelor, care a trecut vineri de Parlament, „e mai bun pentru debitori”, obligând băncile să acorde această amânare de la plată și să nu apară costuri suplimentare.

Potrivit acestuia, varianta Guvernului Ludovic Orban „asigură parțial avantaje debitorului și nu reglementează finalizarea, ce se întâmplă dacă banca refuză să acorde această suspendare”.

„E o îmbunătățire pentru debitori pentru că varianta Guvernului acorda un balon de oxigen debitorului prin amânarea de la plata ratelor pe o perioadă de 9 luni. Totuși, banca, dacă nu dorea să amâne, nu putea nimeni să-i facă ceva. Creditorul depunea o cerere printr-o formă simplificată, iar banca analiza. Lucrul acesta era puțin nefinalizat în favoarea debitorului. Cu ce a venit astăzi Parlamentul? Obligă băncile să acorde această amânare de la plată și să nu apară costuri suplimentare. 

În varianta Guvernului apăreau costuri suplimentare, și anume: dobânda se capitaliza la sfârșitul perioadei de suspendare și de acolo se calcula suma și aveai dobândă la dobândă. Varianta adoptată astăzi e mai bună pentru debitor. Problema este dacă va fi promulgată pentru că am înțeles că PNL o va ataca la Curtea Constituțională. Eu sper să nu fie atacată pentru că varianta Guvernului asigură parțial avantaje debitorului și nu reglementează finalizarea, ce se întâmplă dacă banca refuză să acorde această suspendare.

Trebuia să se meargă pe niște criterii foarte clare privind suspendarea, și dacă debitorul se încadra în acele criterii, banca să aprobe această facilitate. Mă refer la situația în care debitorul era în șomaj tehnic sau angajatorul i-a redus veniturile. Dacă erau aceste criterii foarte clare în lege, banca nu mai avea posibilitatea să respingă cererea. Banca ce o să facă? O să ceară informații suplimentare, dacă persoana mai are venituri, dacă sunt persoane din familie care au venituri în perioada asta. O să ceară fel de fel de informații doar să amâne această facilitate”, a declarat fostul ministru al Finanțelor.

Amintim că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor a fost adoptată vineri de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Au fost 214 voturi pentru, 86 contra și 27 abțineri. Legea merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Liberalii au votat contra și au anunțat că vor ataca legea la CCR.

DETALII AICI: Victorie pentru PSD în Parlament: Legea amânării ratelor la bănci a fost adoptată

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *