Skip to content
Politică

Ce se ascunde dincolo de „gestul istoric” al lui Ponta? Cristian Tudor Popescu întrezărește „o oarecare trezire morală”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a intrat în legătură telefonică directă la postul B1 TV unde a vorbit despre anunțul anului în politică: premierul Victor Ponta și-a anunțat, miercuri dimineață, intenția de a-și depune mandatul, cu alte cuvinte, va demisiona.

CTP a catalogat acest eveniment drept „un gest istoric”: „Gest istoric pentru ca vine aceasta demisie in dimineata de dupa o zi grea, de dupa demonstratiile extraordinare de azi-noapte. Astfel, gestul societatii civile, gestul acestor oameni de a iesi in strada intr-o mobilizare fara precedent capata o valoare cu totul deosebita in timp, acum. Lucrurile vor sta altfel in Romania incepand din acest moment, iar cei care vor veni in locul lui Victor Ponta, cu siguranta vor avea o viata foarte grea cu cei care s-au aflat marti seara in strada.”, a opinat jurnalistul.

Daca va fi mare inghesuiala ca alte nume politice sa-i ia locul lui Ponta, Tudor Popescu a precizat: „Ponta era atarnat de ceafa de Oprea si de Dragnea, numai exista ca putere in functia de premier, dar dincolo de asta, vreau sa interpretez gestul omului de 42-43 de ani ca o incercare, o oarecare trezire morala a lui dupa atatea lasitati, minciuni, ticalosii pe care le-a comis, sa fie totusi asta o incercare de apropiere de oamenii de varsta lui, de generatiile lui care s-au aflat aseara în strada si care au murit la clubul Colectiv si vor mai muri probabil in aceste zile.”
CTP a făcut referire și la protestele de stradă din ianuarie 2012, din timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu, când oamenii au manifestat împotriva demiterii medicului Raed Arafat: „Deci Ponta a demisionat, dar atunci a fost vorba de o persoana care a determinat demonstratiile impotriva guvernuli, de dr. Raed Arafat. De data asta e mult mai mult. Aceea a fost o revolta mai ingusta ca semnificatie decat aceasta. Aceasta este o demonstratie mult mai matură.” a opinat jurnalistul.

Potrivit lui CTP sensul manifestației din București, de marți noapte, la care au participat peste 25.000 de oameni este: „Importiva sistemului acum. Se simte clar maturitatea acestei actiuni civice dincolo de cea din 2012.” și a avertizat că societatea civilă trebuie să se pregătească pe termen lung pentru schimbare și să se implice, în mod direct, în viața politică: „Asta e o lupta uriasa care sa dureze ani si ani de acum inainte. Nu va vei de maine lumina, bunatatea, cinstea ca a plecat Ponta. Avem in continuare de luptat cu acest sistem care isi are reprezentantii nu numai in putere, ci si in actuala opozitie. Acum eu sunt linistit, are cine sa lupte, dupa acesti ani lungi in care societatea sivila nu a reactionat, in care tinerii nu s-au implicat social, iata ca au ajuns la acest nivel. Ma face sa sper. Eu sper ca aceasta miscare sa isi desemneze niste lideri si sa participe in alegeri, sa se simta odata aceasta morisca a partidelor. Asta este solutia, sa duca acum implicarea mai departe, a incerca sa inlocuiasca reprezentantii sistemului prin alegeri democratice.”, a conchis jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *