Skip to content
Politică

Ce se ascunde în culisele tentativei de lovitură de stat din Turcia? Radu Carp: „Sunt chestiuni care…” EXCLUSIV

" "

Ce se ascunde în culisele tentativei de lovitură de stat din Turcia? Radu Carp: „Sunt chestiuni care…” EXCLUSIV

Radu Carp, secretar executiv al Partidului Naţional Liberal (PNL), dezvăluie care vor fi consecințele loviturii de stat eșuate din Turcia.

" "
" "

Într-o declaraţie oferită, sâmbătă, pentru PSnews.ro, Radu Carp a evidențiat semnificaţia Turciei, în calitatea ei de ţintă a confruntărilor armate între facţiunea care a vrut să răstoarne regimul şi forţele guvernamentale.

„Niciodată Turcia nu s-a confruntat cu o asemenea situație în care o parte a armatei să aibă anumite păreri, și o altă parte, care vedem astăzi că a încercat această lovitură de stat, să aibă cu totul alte păreri. Nu este clar dacă cei care au organizat această lovitură de stat au un plan mai amplu, asta se va vedea în următoarele zile, pentru că mai mult ca sigur, ei aveau și un plan politic. Din simplul fapt că parlamentul a fost ținta loviturii armate însemnă ca probabil vom avea în următoarele zile mai multe informații despre intențiile lor politice. Deocamdată nu știm nimic, decât despre partea militară. Sunt chestiuni care nu sunt nici acum lămurite”, ne-a declarat Radu Carp.

Mai mult, acesta a subliniat faptul că ocuparea de către armată a televiziunii de stat lansează noi întrebări-cheie.

„Cum a fost posibilă o asemenea organizare, timp în care președintele Erdogan era plecat? Dacă ar fi să facem paralela cu puciul de la Moscova din `91, nici atunci nu a fost o organizare armata, a fost o organizare pe plan politic, dar pe plan militar, puciștii nu erau atât de bine pregătiți. Nu au fost lupte violente la Moscova, deci sunt câteva chestiuni care nu au deocamdată răspuns. Apoi, ce s-a întâmplat în mod efectiv? De ce aceștia au vrut să ocupe televiziunea de stat și ulterior a fost eliberată, se pare că nu neapărat prin forță? Iarăși sunt niște semne de întrebare foarte serioase. Vom afla probabil atât cât e posibil, pentru că Turcia nu este o țara deschisă în ceea ce privește comunicarea publică”, a mai adăugat Carp

Totodată, Radu Carp a vorbit și despre cum vor evolua lucrurile în Turcia în perioada următoare și ce atitudine va alege Erdogan să adopte.

„Mi-e greu să spun ce atitudine va avea Erdogan. Deocamdată este o atitudine destul de triumfalistă. Armata Turciei numără un milion de persoane,  în urma unei restructurări, în anii 80 erau chiar mai multe persoane. În ce fel va reuși să reconcilieze armata cu ea însăși, este o întrebare deschisă”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *