Declarația de avere publicată de Nicușor Dan arată că acesta a fost finanțat de membrii USR la alegerile prezidențiale și evită legea privind finanțarea campaniei electorale. USR va rămâne în istorie ca fiind singurul partid care și-a trădat candidatul chiar în cursa pentru alegerile prezidențiale și a trecut de partea lui Nicușor Dan. Dar BEC și toate instanțele de judecată au precizat, la vremea respectivă, că membrii USR nu puteau face campanie pentru Nicușor Dan, deoarece Elena Lasconi era candidata USR la prezidențiale.
USR-iștii, milioane de lei pentru Nicușor Dan
Cătălin Mihai Botez, deputat USR din 2016, a fost generos cu noul președinte și l-a ajutat cu 50.000 de lei în campania electorală.
Eugen Remus Negoi, senator USR, l-a împrumutat pe Nicușor Dan cu suma de 25.000 de lei.
Răzvan Gabriel Negrișanu, consilier local în Timișoara și arhitect, l-a finanțat pe Nicușor Dan de două ori în campania electorală: prima dată cu 150.000 de lei și apoi cu alți 100.000 de lei. Negrișanu este apropiatul lui Dominic Fritz, cel care a organizat marea trădarea din USR și l-a ajutat pe actualul președinte al țării.
George Marussi este deputat USR, după două mandate la Senat, și l-a ajutat pe noul președinte al țării cu 50.000 de lei în campania pentru alegerile prezidențiale.
Ovidiu Paraschivescu, un alt deputat USR, a fost mai puțin generos cu noul președinte și i-a dat doar 20.000 de lei în campanie.
Silviu Dehelean este fost deputat USR, iar împreună cu soția sa Renata l-au ajutat pe Nicușor Dan cu 120.000 de lei. Cei doi au donat separat.
Teodor Lazăr, deputat USR, a oferit 100.000 de lei pentru campania lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale.
Adrian Claudiu Prisnel, fost deputat USR între 2016 și 2020 și considerat un „nicușorist”, l-a ajutat pe noul președinte cu 32.500 de lei în campania pentru alegerile prezidențiale.
Nicușor Dan a primit bani și de la actualii consilieri generali din București. Alexandru Savu este consilier USR în Consiliul General București, și l-a finanțat pe noul președinte cu 49.770 de lei.
Bogdan Cristian Stroe, fost consilier general USR în București în 2016, l-a ajutat pe noul președinte cu 200.000 de lei pentru campania pentru prezidențiale. Stroe a mai dat alți 100.000 de lei și pentru campania lui Nicușor Dan la alegerile locale din 2024. În doar un an, fostul consilier USR a investit 300.000 de lei în cariera politică a lui Dan. În trecut, Stroe declara că lucra la Oracle, iar soția acestuia este funcționar la Ministerul Dezvoltării.
Alți USR-iști au preferat să-l finanțeze prin intermediari. Ionuț Berescu, soțul Monicăi Berescu (deputat USR), a oferit 502.300 de lei pentru campania lui Nicușor Dan, cu două contribuții. Familia Berescu este milionară în euro, iar Ionuț are afaceri în domeniul IT și bancar.
Nicușor Dan își ascunde sponsorii din campanie
Nicușor Dan nu publică numele multor persoane care l-a finanțat. Președintele a precizat că sponsorii săi au refuzat să aibă numele public, însă transparența nu se face în funcție de ceea ce vor sponsorii președintelui, ci în funcție de ceea ce spune legea.
„Pentru ei, pentru că împrumuturile astea s-au făcut la notar, ulterior le-am scris e-mail-uri tuturor și am întrebat cine vrea să le publicăm numele, cine vrea să rămână confidențial, și o să vedeți, aproape jumătate și-au publicat numele și o să-l aveți”, a declarat noul președinte.
Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor precizează că donatorii pot rămâne anonimi doar dacă suma donată este în limita a 10 salarii de bază minime brute, adică sub 40.500 de lei. Toți cei care donează mai mult de 40.500 de lei trebuie să aibă numele public, potrivit legislației.
„La solicitarea scrisă a donatorului, identitatea sa rămâne confidențială, în situația în care donația se situează în limita sumei anuale de 10 salarii de bază minime brute pe țară”, spune Art. 11, alin (2), din Legea 334/2006.
Într-un stat de drept, transparența se stabilește în funcție de legile care sunt aplicate tuturor, nu în funcție de ceea ce doresc sponsorii lui Nicușor Dan.
Din această lungă listă de anonimi, 34 dintre ei au oferi împrumuturi peste 500.000 de lei pentru campania noului președinte. Cele mai mari împrumuturi sunt ascunse de noul președinte pentru că așa vor donatorii săi. Într-o astfel de situație este firesc să ne întrebăm în fața cui răspunde Nicușor Dan: în fața legii sau în fața sponsorilor.
Tot Legea 334/2006, la art. 13, precizează că lista cu persoanele fizice care au acordat împrumuturi mai mari de 100 de salarii minime brute (adică mai mult de 405.000 lei) trebuie publicată în Monitorul Oficial. Nu scrie nicăieri că numele acestor persoane trebuie ascunse. Chiar dacă Nicușor Dan a candidat ca independent, acesta trebuie să se supună legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
„Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut în anul fiscal precedent donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, lista persoanelor fizice şi juridice care au acordat împrumuturi a căror valoare depăşeşte 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe ţară primite, până la data de 30 aprilie a anului următor”, precizează legea.
Mai bogat cu 2,5 milioane de lei
Nicușor Dan a precizat că după ce AEP îi va returna banii pe care i-a cheltuit în campania electorală, îi vor rămâne 2,5 milioane de lei în buzunare. Acesta nu are intenția să-i returneze donatorilor, ci vrea să-i ofere ONG-urilor. Într-o perioadă în care mulți români își văd veniturile reduse, noul președinte devine milionar doar pentru că a făcut campanie electorală și este răsplătit din bugetul statului.
„În ipoteza în care ele vor fi rambursate integral, o să fie o sumă de aproximativ 2 milioane și jumătate de lei care va rămâne. Ca să fie foarte clar, am spus că aceștia cuprind și banii din 2024, acei 145.000 de lei pe care i-am folosit în 2025. Și evident că o să mă și consult cu oamenii care mă urmăresc. Eu mi-aș dori ca acești bani să fie dați pentru a stimula cauze civice, pentru că noi avem în zona de societate civilă – avem zona socială și zona civică”, a declarat noul președinte.
Dan nu a spus ce ONG-uri vor beneficia de acești bani, dar ținând cont că are un trecut de ONG-ist și foarte mulți prieteni ONG-iști, banii vor rămâne în cercul de influență al noului președinte pentru a-i promova imaginea în spațiul public. Un mecanism în care o mână o spală pe cealaltă, iar banii circulă din campanie în campanie.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News