Skip to content
Politică

Ce se ascunde în spatele anunțului lui Cioloș privind candidatura la Congresul USRPLUS. Pactul făcut cu Barna

Inquam Photos / Raul Stef

Dacian Cioloș, copreședintele alianței USR PLUS a anunțat luni, după consultările de la Cotroceni privind proiectul România Educată, că va candida la alegerile pentru șefia partidului și și-a exprimat speranța că vor fi mai mulți candidați, „pentru că asta înseamnă un partid viu”. Celălalt copreședinte, Dan Barna, prezent și el la declarații, a spus că „USR PLUS e bine”.

O să candidez, o să candidăm amândoi și o să facem tot ce e mai bine ca USR PLUS în următorii ani să conteze, să fie un partid cu o identitate politică bine definită și să fie un partid care să demonstreze că, dintr-o mișcare politică antisistem, (…) acum, odată ajunși la guvernare, să demonstrăm că suntem în stare să facem acele schimbări”, a anunțat Dacian Cioloș luni după-masă, întrebat de jurnaliști dacă va candida pentru șefia USR PLUS.

Pactul făcut cu Barna

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că anunțul făcut luni de Dacian Cioloș face parte dintre un plan bine gândit cu Dan Barna. Astfel, cei doi lideri s-ar fi înțeles într-o discuție privată să candideze împreună la alegerile din 2024, în tandemul premier – președinte, iar la Congresul din toamnă să obțină amândoi poziții de șefi cu denumiri diferite.

„Nu o să vedeți în USRPLUS o competiție ca la PNL. Va fi mai degrabă o competiție mimată între Dacian Cioloș și Dan Barna. Problema va fi la ceilalți din USRPLUS, acolo chiar se vor da lupte grele pentru funcții pentru că înțelegerea de la vârf nu va funcționa și pentru celelalte poziții” au precizat surse politice pentru PS News.

Decizia vine după ce USR a nimicit PLUS în alegerile interne. Așa cum PS News a scris luni, USR va avea majoritate în 29 de organizații județene, în urma alegerilor interne. Astfel, USR a obținut majoritate în: Alba, Arad, Arges, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Satu-Mare, Tulcea, Valcea, Vaslui, Timis, Suceava, Teleorman, Sibiu si Mures.

De cealaltă parte, însă, PLUS se poate baza pe filialele din București și Diaspora, astfel că șansele ca Dacian Cioloș să câștige președinția USRPLUS sunt extrem de mici în comparație cu Dan Barna.

Reamintim că Dacian Cioloș i-a propus în urmă cu câteva săptămâni colegului său de partid Dan Barna, în perspectiva Congresului USR PLUS din toamnă, să nu candideze niciunul pentru șefia partidului și să susțină un alt candidat, iar vicepremierul a refuzat. Co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna a replicat că este un proiect la care munceşte de patru ani şi că are „foarte mare încredere în înţelepciunea colegilor” săi de partid.

„Este întotdeauna o chestiune de mesaj politic. Eu am participat la toate luptele şi la toate confruntările pe care USR PLUS le-a avut. Intenţionez să merg mai departe, pentru că eu cred foarte mult că USR PLUS este un partid care pe termen lung va avea un cuvânt greu în politica din România.

Am spus deja, proiectul USR PLUS este un proiect la care muncesc de patru ani de zile. Este un proiect asumat. Am foarte mare încredere în înţelepciunea colegilor mei”, a declarat la acea vreme Dan Barna.

Președintele USRPLUS, rezultat din fuziunea celor două partide, va fi decis la Congresul care va avea loc pe 2 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *