PSnews

Ultima Oră

Ce se ascunde în spatele atacului lui Dragnea la Cioloș / EXCLUSIV

PSD a mers până acum pe strategia „mutu tace, dar le coace” și nu s-a implicat într-un conflict direct cu ceilalți lideri de partid. Mizând pe acest lucru, social-democrații și-au atins cota maximă de creștere între 36% și 40%, după cum arată sondajele. Tăcerea le-a asigurat un confort psihologic, dar Liviu Dragnea nu se mulțumește doar cu atât pentru că nu își poate forma majoritatea în Parlament.

De ce este atacat Cioloș și nu Gorghiu

Președintele PSD are nevoie de un interlocutor pentru a-și pune în aplicare strategia de atac la adresa lui Dacian Cioloș și astfel să încerce să ridice partidul în sondaje. Dragnea a pus tunurile pe premierul Cioloș și este pregătit să dea asaltul înainte de alegerile parlamentare. După cum se poate observa, Dragnea o ignoră complet pe Alina Gorghiu, ale cărui mesaje nu ajung la nimeni. Un atac al lui Dragnea la Gorghiu ar fi fost ca apa sfințită – nici nu i-ar fi stricat socotelile, nici nu i-ar fi adus vreun mare beneficiu.

Teoretic trebuia să fie atacată Gorghiu, deoarece este liderul PNL, însă aceasta nu se bucură nici de carismă și nici de anvergură. Mesajele ei politice mai reușesc cu greu să mobilizeze partidul, iar electoratul nu se identifică cu Gorghiu. Aceasta este un personaj politic care s-a afirmat pentru că a beneficiat de sprijinul altor lideri de partid și a ajuns la conducerea PNL în urma unei anchete DNA. Este greu de crezut că în aceste condiții poate avea o funcție legitimă, care să-i ofere putere asupra partidului.

Nici măcar opinia publică n-o privește pe Gorghiu ca pe un lider de partid, iar aceasta a rămas în ochii electoratului drept un simplu deputat și un simplu membru al PNL. Liderului liberalilor îi lipsește autoritatea și notorietatea, cât și experiența de pe scena politică.

De asemenea, președintele PNL a luat o decizie neinspirată și a ales să candideze pe listele partidului din județul Timiș, iar acest lucru a îndepărtat-o de prim-planul scenei politice. Momentan, Gorghiu face „băi de mulțime” în comunele din Timiș, lăudându-se pe Facebook cu acest lucru, în timp ce Dragnea e pe prima pagină a ziarelor din toată țara.

Astfel, lui Dacian Cioloș nici nu i-a fost greu să devină peste noapte liderul unui partid lipsit de lider. Electoratul liberalilor se mobilizează pentru a-l sprijini pe premier, nu pentru a-i acorda un vot de încredere Alinei Gorghiu. Cuvântul acesteia nu mai contează pe scena politică într-un război cu Liviu Dragnea.

În trecut, liderul PNL s-a numit Klaus Iohannis, iar momentan această funcție îi revine lui Dacian Cioloș, chiar dacă nu și-a asumat-o în mod public. Acest joc al tehnocratului de a sta în umbră se mulează perfect pe solicitările societății civile, care își dorește oameni din afara sistemului, din afara partidelor politice.

Riscuri pentru Dragnea, beneficii pentru Cioloș

Liviu Dragnea se implică într-un război cu Dacian Cioloș și totul pare să fie calculat până la cele mai mici detalii. Dacă în 2014, în campania prezidențială, am văzut un duel Ponta-Iohannis bazat pe ideea „cine rămâne în picioare câștigă”, de această dată niciunul dintre cei doi adversari nu este dispus să riște atât de mult. Dragnea își propune să dezamorțească partidul, fiindu-i teamă că această tăcere i-a scos din ritm pe social-democrați.

PSD este un partid care se bazează pe atac mai mult decât oricare altă formațiune politică. Pesediștii au nevoie de un adversar pentru a-și mobiliza electoratul înainte de alegerile parlamentare, numai că aceste atacuri pot mobiliza și electoratul de dreapta, care rămâne fidel premierului Dacian Cioloș. Este un moment de cotitură în care premierul, prin replica sa extrem de inspirată, poate pune PSD pe un trend descendent. Acest lucru s-a întâmplat în campania pentru alegerile prezidențiale, când asalturile extrem de neinspirate ale lui Ponta&Co. la adresa lui Klaus Iohannis au crescut cota actualului președinte al României.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Sa-ti aduca ghinion

  22 noiembrie 2016, 16:01 la 16:01

  Ce destept esti, mai marinache si cum te-ai prins tu precum caimaku !

 2. Vasile Beldean

  23 noiembrie 2016, 23:27 la 23:27

  Disputa descrisă mai sus are sens, dar cel care a făcut comentariul a uitat sa spună ca in PSD mai este odisputa inrteDragnea si Ponta am văzut mulțumit postaci care spun ca voteazaPSD pentru Ponta nu pt. Dragnea si ca Ponta este eroul României; nu știu de ce l- au făcut erou dar e treaba lor însă eu va spun ca in disputa dintre Dragnea si Cioloș va ieși învingător Cioloș cu condiția sa iese la vot toți tinerii cu drept de vot , acești tineri vor vota listele PNL si USR pentru a-l susține pe Cioloș si mai este o problema :Dragnea nu poate fi numit Premier întrucât este legea care spune ca nu poate fi membru a-l Guvernului cel care are o condamnare penală , din acest motiv Dragnea a spus ca PSD va nominaliza candidatuentru funcția de premier , numai după alegeri!

  • Vasile Beldean

   24 noiembrie 2016, 00:24 la 00:24

   Ce moderare așteaptă? Am folosit cuvinte decente , am fost civilizat in expunerea comentariului si nu vreți sa- mi publicați comentariul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi