Skip to content
Politică

Ce se ascunde în spatele atacurilor fruntașilor liberali asupra proiectului de plafonare a dobânzilor EXCLUSIV DOCUMENT

newsar.ro

Proiectul de lege inițiat de senatorul liberal Daniel Zamfir, care modifică Ordonanţă de Guvern 13/2011, astfel încât dobânda pentru creditele ipotecare nu va depăşi de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR, a produs multă rumoare chiar printre colegii liberali.

Un virulent critic al legii lui Daniel Zamfir este chiar deputatul Robert Sighiartău, care, la doar la 28 de ani, ocupă funcția de secretar general al PNL – așadar, este omul numărul 2 din cel mai mare partid de opoziție al României.

Ne-a pus pe gânduri focul cu care Sighiartău se opune, fără a da explicații plauzibile, proiectului lui Daniel Zamfir, astfel că ne-am decis să căutăm cauza reală a nemulțumirii secretarului general al PNL

Astfel, la o atentă parcurgere a declarației sale de avere publicate pe site-ul oficial al Camerei Deputaților, redacția PSnews.ro a descoperit un lucru ULUITOR: Robert Sighiartău este el însuși deținător de instituție financiară nebancară: IFN Comautosport Leasing SRL.

 

 

Concret: secretarul general al PNL se numără printre cei care ar avea de suferit în cazul în cazul în care proiectul lui Daniel Zamfir ar deveni lege. Amintim că, nu mai devreme de luni seară, senatorul PNL Daniel Zamfir a obținut un succes provizoriu, reușind să-și treacă de Senat proiectul privind plafinarea dobânzilor la credite.

CITIȚI ȘI Victorie de etapă pentru Daniel Zamfir: Oameni buni, AM REUȘIT!!!

Lupul paznic la oi

În încheiere, mai spunem doar atât: nu mai devreme de acum o săptămână, în emisiunea ”Punctul de întâlnire”, moderată de jurnalistul Radu Tudor la postul de televiziune Antena 3, Robert Sighiartău, numărul 2 din PNL, aducea o serie de critici dure la adresa proiectului lui Zamfir – așa cum aminteam și la începutul acestui material – fără ca aceste critici să aibă, însă, o bază reală, ci mai degrabă să ascundă un interes personal al unui deținător de IFN.

”Din punctul meu de vedere, nu este o măsură bună pentru economie. De ce? Pentru că intervine brutal în economie, și o să vă dau câteva argumente: nu putem limita profitul unei companii, nu putem plafona salarii, pentru că nu este sănătos. La fel- băncile nu cred că pot fi blocate în ceea ce privește dobânda. Eu cred că concurența trebuie să dea prețul real al unui produs, sau dobânda pe care băncile trebuie să le aibă în fiecare țară. Nu putem face legi de plafonare a unor dobânzi, a unor profituri, pentru că nu aș putea nici eu să plafonez prețul unei mărci de mașini, prețul unei căni sau prețul unui pahar. Nu este normal pentru că intervine brutal în economie”, declara tânărul Sighiartău.

În acest context, vedem încă o ilustrare a proverbului românesc ”interesul poartă fesul”: înțelegem cât se poate de clar că în spatele grijii pentru clamata libertate a pieței stă un interes pecuniar cât se poate de concret: acela ca dobânzile încasate de IFN-ul propriu să nu fie afectate de legea lui Daniel Zamfir.

Suntem suprinși de faptul că nimeni din conducerea PNL sau chiar însuși secretarul general al partidului nu vede în această situație un conflict moral de interese generat de poziția sa de proprietar de IFN, formațiunea politică lăsându-l vârf de lance în comunicarea publică contra proiectului lui Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *