Skip to content
Politică

Ce se ascunde în spatele deciziei care a cutremurat PSD. Sociologul Alfred Bulai: Negoiță era singurul care juca în alt film

alfred bulai facebook

În exclusivitate pentru PS News, directorul Departamentului Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice București, Alfred Bulai, a explicat gestul făcut luni de Robert Negoiță. Amintim că edilul Sectorului 3 a anunțat, printr-un mesaj pe Facebook, că nu va mai candida din partea PSD la alegerile locale.

DETALII AICI: PSD mai pierde o primărie în București! Robert Negoiță: Anunț public, astăzi, că nu voi mai candida din partea PSD la alegerile locale

Potrivit sociologului, decizia lui Negoiță nu este surprinzătoare, primarul Sectorului 3  fiind „singurul care juca în alt film” și „singurul pe care nu l-a săltat în mod real Gabriela Firea, așa cum s-a întâmplat cu toți ceilalți primari ai Capitalei”.

„Negoiță știa că șansele lui sunt mai mari dacă va candida la Primăria Sectorului 3 independent, și nu din partea PSD”, spune sociologul.

Totodată, Bulai susține că gestul de astăzi s-ar putea să îi aducă o șansă în plus la primărie, însă situația ar putea să se complice pentru Negoiță, dacă acesta va decide să candideze din partea altui partid, și nu independent.

Robert Negoiță era singurul care juca în alt film. Are un control mare asupra acelui sector, este singurul pe care nu l-a săltat în mod real Gabriela Firea, așa cum s-a întâmplat cu toți ceilalți primari. Gabriela Firea a fost cea care i-a ridicat pe PSD-iști și pe toți ceilalți primari de sectoare, cu excepția lui Robert Negoiță.

Drama oricărui PSD-ist la București este că Bucureștiul este de felul lui anti-PSD

Negoiță știa că șansele lui sunt mai mari dacă va candida la Primăria Sectorului 3 independent, și nu din partea PSD. Se pune problema dacă e un joc de glezne sau e un joc pe bune. Drama oricărui PSD-ist la București este că Bucureștiul este de felul lui anti-PSD.

A câștigat Gabriela Firea printr-o campanie excelentă, într-un context nefavorabil pentru PNL. Gabriela Firea, dacă își dădea demisia din PSD atunci când au fost acele conflicte, câștiga din nou primăria fără niciun fel de întrebare, pentru că ar fi jucat cartea luptei împotriva PSD care este o carte bună în București. Sorin Oprescu a câștigat doar când s-a dezis de PSD.

Jocul politic electoral este ca o întrecere sportivă

Gestul lui Negoiță de astăzi s-ar putea să fie interesant și să îl facă să aibă o șansă în plus. Pe de altă parte, depinde dacă se duce sau nu la un alt partid. Asta e altă discuție. PSD probabil va încerca să negocieze cu Negoiță. Chiar dacă va candida independent, asta nu înseamnă că într-un final nu va fi alături de partid. E complicat. Cel mai sigur pentru Negoiță este să candideze independent. Dacă te duci la alt partid, tragi după tine și un fel de balast.

Întrebarea este dacă se va întâmpla această chestiune și cu alți candidați. Acum un an de zile, cu excepția lui Negoiță și a Gabrielei Firea, toți ceilalți primari erau destul de siguri că nu mai au vreun sens să candideze pentru că nu se punea problema să aibă vreo șansă. Pandemia și nebuniile din acest an au făcut ca lucrurile să se reconsidere semnificativ.

Pe de altă parte, trebuie să luați în calcul că jocul politic electoral este ca o întrecere sportivă. Dacă dvs mă întrebați cât de bine joacă fotbalul României, o să vă spun în funcție de cu cine joacă. Așa că depinde de cine îți sunt contracandidații”, a declarat sociologul Alfred Bulai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *