Skip to content
Politică

Ce se ascunde în spatele retragerii lui Barna de la șefia Camerei Deputaților. Cum funcționează „amenințarea Cioloș”

INQUAM Photos / Octav Ganea

Președintele USR, Dan Barna, i-a luat prin surprindere marți, într-o scurtă conferință de presă, pe potențialii parteneri din viitoarea coaliție de guvernare, după ce a anunțat că își retrage candidatura de la șefia Camerei Deputaților. Președintele useriștilor vrea să demonstreze acum prin impunerea lui Cătălin Drulă la șefia Camerei Deputaților că nu cere această funcție pentru el și vrea să arate că USR e încă un partid care negociază echitabil și în interesul alegătorilor.

Strategia lui Barna este bine gândită și prinde PNL și UDMR în offside, dacă ne luăm după pozițiile publice ale membrilor celor două formațiuni politice.

Retragerea lui Dan Barna de la mult disputata șefie a Camerei Deputaților ar putea avea, însă, și o altă explicație. O posibilă intervenție a lui Dacian Cioloș în disputa dintre Dan Barna și Ludovic Orban ar putea fi cheia anunțului surprinzător făcut de liderul useriștilor. Profitând de faptul că poziția lui Barna în fruntea formațiunii politice este din ce în ce mai șubredă, Dacian Cioloș i-ar fi putut avansa președintelui USR un alt nume, de această dată din PLUS, pentru a debloca negocierile referitoare la coaliția de guvernare. În acest context, cu scopul de a-și menține poziția sa în fruntea partidului, dar și de a menține, cel puțin de fațadă, o relație apropiată cu Dacian Cioloș, liderul ar fi preferat în acest caz să se retragă și să își impună un nume din echipa sa la conducerea Camerei Deputaților, Cătălin Drulă.

Retragerea lui Dan Barna din cursa pentru Cameră ar putea avea legătură și cu suspiciunile legate de eventuale ilegalități pe care șeful USR le-ar fi făcut cu fonduri europene. PS News scria în urmă cu câteva zile că Dacian Cioloș, partenerul său din alianță nu îl vrea pe Dan Barna vicepremier, iar motivul principal ține chiar de complicațiile de la DNA. De altfel, se pare că, potrivit surselor, Cioloș și-ar dori să preia șefia noului partid USRPLUS și să candideze la alegerile prezidențiale din poziția de lider al formațiunii politice.

DETALII AICI: Probleme mari pentru Barna: Cioloș nu-l vrea vicepremier din cauza problemelor cu iz penal. Șeful USR ar fi dat ilegal bani surorii sale

Amintim că Direcția de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) investighează 4 proiecte în care firma lui Dan Barna a fost implicat de-a lungul timpului. Este vorba despre bani europeni, în jur de 1,8 miliarde de lei, care trebuie înapoiați, potrivit unei comunicări a Ministerului Fondurilor Europene, din urmă cu 13 luni.

Sute de persoane au fost audiate până în prezent, iar raportul se apropie de final, informează NewsWeek.ro. Un conflict de interese ar putea reprezenta o puternică lovitură pentru fostul partener de contracte al statului. „Cireașa de pe tort” reprezintă un conflict de interese între politicianul USR PLUS și sora sa.

„Dan Barna a încălcat legi, regulamente și condiții contractuale, cu bună știință când a semnat nu doar pentru a-i da bani surorii sale, ci și pentru a monitoriza cheltuirea acestor bani”, notează sursa citată.

Scandalul banilor europeni în care este implicat Dan Barna a început în octombrie 2019.

 

1 comentariu la “Ce se ascunde în spatele retragerii lui Barna de la șefia Camerei Deputaților. Cum funcționează „amenințarea Cioloș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *