Prima duminică după Paște, Duminica Tomii, aduce slujbe speciale și obiceiuri străvechi: credincioșii sfințesc ouă și colaci, dau de pomană și cinstesc morții. Află ce se face în Duminica Tomii și tradițiile care însoțesc această zi sfântă.
Duminica Tomii este, de fapt, prima duminică după Paște și pune capăt Săptămânii Luminate a Învierii. Această sărbătoare poartă numele apostolului Toma, numit și „Toma Necredinciosul”. Totul a început când Toma, nefiind de față la prima arătare a lui Iisus înviat, nu a putut crede fără o dovadă palpabilă. Mai exact, potrivit Evangheliei, Mântuitorul i S-a arătat și l-a îndemnat să-i atingă rănile de pe părţile trupului. Abia atunci apostolul a exclamat fără nicio îndoială „Domnul meu și Dumnezeul meu”.
De fapt, numele Duminicii Tomii provine de la acest episod biblic. Ziua este marcată cu roșu în calendarul ortodox, semn că este considerată un praznic important. În tradiția creștină, Duminica Tomii este văzută ca o chemare la credință și la întărirea ei: după îndoiala apostolului Toma, sărbătoarea amintește tuturor credincioșilor cât de important este să creadă în Înviere. Astfel, deși este a doua duminică a Paștelui, ea are o semnificație aparte, de încălzire a sufletului și reamintire a minunii Învierii, când lumina biruiește întunericul necredinței.
În Duminica Tomii, credincioșii își continuă pelerinajul sufletesc după sărbătoarea Paștelui. Bisericile oficiază slujba specială a Utreniei și Sfânta Liturghie, iar atmosfera este de mare bucurie și reculegere. Mulți se întreabă ce se face în Duminica Tomii: pe scurt, această zi se păstrează ca zi de odihnă spirituală și cinstire a celor plecați. De obicei, nimeni nu muncește, nu se fac treburi casnice mari, nu se spală rufe și se evită certurile sau discuțiile aprinse. Se consideră binecuvântat să petreci ziua în tihnă, apropiindu-te de biserică și de familie, scrie doxologia.ro.
Credincioșii aduc la biserică ouă roșii și colaci (pâine dulce împletită sau rotundă) pentru a fi sfințite de preot. După slujbă, mulți ies în curtea bisericii sau chiar lângă un râu sau pârâu. Acolo, ouăle sfințite și colacii se așează în coșuri împletite și sunt însoțite de lumânări aprinse. Apoi, aceste ofrande sfințite sunt lăsate să plutească pe apa curgătoare, simbolic ele urmează a ajunge la sufletele celor care au trecut în lumea drepților. Prin acest gest al punerii pe apă a simbolurilor pascale, se aduce în prim plan memoria morților.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News