UPDATE MCV pentru România. Iohannis: E oficial, e închis

Comisia Europeană
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE 12: 39
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru România s-a finalizat, fiind o mare reuşită pentru ţara noastră.

„Este oficial, este înscris: Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru România s-a finalizat. Este comunicarea Comisiei Europene de astăzi. După părerea mea, este o mare reuşită a României. A durat mult, s-a lucrat mult şi intens şi în final am reuşit”, a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea „Justiţie 2023: priorităţile sistemului de justiţie şi Raportul privind statul de drept – context naţional şi european”, organizată de Ministerul Justiţiei.

El a adăugat că este momentul ca lupta împotriva drogurilor să fie accelerată.

„Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiţie funcţională şi, totuşi, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupţie, este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor, este momentul să accelerăm lupta împotriva evaziunii fiscale. Dar, astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România”, a afirmat Iohannis.

Stirea inițială
Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV), adoptat în 2007 odată cu aderarea Bulgariei și României la Uniunea Europeană, a fost oficial încheiat, conform declarației făcute de șefa Comisiei Europene și vicepreședinta CE responsabilă de valori și transparență, vineri. Această decizie a fost fundamentată pe constatarea că cele două state au atins toate obiectivele stabilite în cadrul acestui mecanism.

Mecanismul de cooperare și de verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a afirmat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Din 2007, de la începutul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), Comisia Europeană a furnizat actualizări periodice cu privire la progresul înregistrat de Bulgaria și România în implementarea reformelor cerute de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a emis ultimul său raport MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, a prezentat ultimul raport referitor la România. În cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat că acestea au respectat în mod adecvat obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării lor la Uniunea Europeană și că erau angajate în continuare în punerea în aplicare a măsurilor specifice menționate în concluziile rapoartelor. Aceste angajamente au fost pe deplin puse în practică până în iunie 2023.

La data de 5 iulie 2023, Comisia Europeană a notificat oficial Consiliul și Parlamentul European cu privire la intenția sa de a încheia Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România. Această decizie a fost luată în urma constatării că toate angajamentele specifice menționate în rapoartele MCV au fost implementate cu succes. Conform reglementărilor care au instituit acest mecanism, încheierea MCV are loc atunci când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Comisia a concluzionat că această condiție este acum satisfăcută pentru ambele state membre.

Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL