Skip to content
Politică

Ce se întâmplă cu cei peste 400.000 de români din Marea Britanie după Brexit. INTERVIU cu Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra

psnews.ro

Excelența Sa Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, explică într-un interviu pentru PSnews.ro ce se va întâmpla cu românii care vor dori să intre sau să iasă de pe teritoriul britanic, în contextul în care mai sunt doar câteva ore până la ieșirea Marii Britanii din UE.

Ambasadorul României la Londra a dat asigurări că toți cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni care au sosit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020, vor putea să trăiască, să lucreze, să studieze, să acceseze beneficii și servicii publice în aceleași condiții ca și până acum.

„Conform Acordului de retragere, cetățenii români vor beneficia de tratament egal cu cetățenii britanici în ceea ce privește drepturile pe piața muncii, drepturile sociale (accesul la beneficii pentru lucrători și membrii familiei) și avantajele fiscale. Cetățenii români și membrii familiilor lor vor beneficia de exportul tuturor beneficiilor de securitate socială pe toată durata vieții, precum și de recunoașterea perioadelor de contribuții (pensii, exportul prestațiilor familiale)”, a declarat Excelența Sa Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra.

Dan Mihalache a precizat și că, până la 31 decembrie 2020, condițiile de călătorie nu se vor schimba. Cetățenii UE vor continua să beneficieze de libertate de mișcare pe teritoriul Regatului Unit în aceleași condiții aplicabile până la momentul Brexit. Potrivit ambasadorului, ulterior datei de 31 decembrie 2019, va fi introdus un nou sistem de imigrare, anunțat de guvernul britanic, dar ale cărui detalii propriu-zise urmează a fi stabilite în perioada următoare.

PSNEWS.RO: Care va fi viitorul românilor care muncesc în UK, în lipsa Directivei 38? Dar al familiilor din România ale celor care lucrează în UK? Vor putea ei să își aducă familiile în Marea Britanie?
Dan Mihalache: Mulțumesc pentru acest prilej de a răspunde anumitor îngrijorări ale românilor cu privire la ce se va întâmpla după după data BREXIT-ului. Vreau să vă asigur încă o dată că toți cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni care au sosit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020, vor putea să trăiască, să lucreze, să studieze, să acceseze beneficii și servicii publice în aceleași condiții ca și până acum. Pentru a continua să beneficieze de toate aceste drepturi și de la 1 ianuarie 2021, cetățenii români trebuie să aplice pentru noul statut de rezident în Marea Britanie (EU Settlement Scheme) până la 30 iunie 2021. Obținerea noului statut le va permite să demonstreze dreptul de ședere și de muncă în UK, în relație cu angajatorii, proprietarii de locuințe și cu alți terți. Conform Acordului de retragere, cetățenii români vor beneficia de tratament egal cu cetățenii britanici în ceea ce privește drepturile pe piața muncii, drepturile sociale (accesul la benficii pentru lucrători și menbrii familiei) și avantajele fiscale. Cetățenii români și membrii familiilor lor vor beneficia de exportul tuturor beneficiilor de securitate socială pe toată durata vieții, precum și de recunoașterea perioadelor de contribuții (pensii, exportul prestațiilor familiale). Membrii de familie ai cetățenilor europeni care locuiesc deja sau se alătură acestora în Marea Britanie până la finalul perioadei de tranziție vor putea de asemenea să solicite statutul de ședere permanentă, în aceleași condiții. După finalul perioadei de tranziție, membrii apropiați de familie (soți, parteneri durabili, părinți și bunici aflați în întreținere, copii aflați în întreținere) – dacă relația exista la momentul 31 decembrie 2020, precum și viitorii copii vor putea să se alăture cetățenilor UE stabiliți în UK (pre/settled status) și vor putea beneficia de aceleași drepturi.
PSNEWS.RO: Ce se va întâmpla cu românii care încă nu au depus cereri pentru reglementarea situației după retragerea Marii Britanii din UE?

Dan Mihalache:
Aici vreau să precizez că sunt mai multe scenarii care trebuie luate în considerare, în funcție de momentul în care cetățenii români au ajuns în Marea Britanie. Cei care sunt în UK înainte de 31 ianuarie 2020, precum și cei care ajung după această dată până la sfârșitul anului vor putea aplica pentru reglementarea statutului (EUSS) până la 30 iunie 2021. Dacă există motive întemeiate se va putea aplica și după această dată (de ex: respectiva persoană nu și-a putut proba naționalitatea sau identitatea până la data respectivă, din lipsa unui document de identitate). În ceea ce privește reîntregirea familiei, doar membrii de familie apropiați aflați într-o relație durabilă cu cetățeanul român la data de 31 decembrie 2020 (soți/soții și parteneri înregistrați actuali, părinți, bunici, copii prezenți și viitori, nepoți) se pot alătura cetățeanului român oricând după 1 ianuarie 2021. O altă situație este a cetățenilor români care vor ajunge în Marea Britanie după 31 decembrie 2020. Aceștia se vor supune noii legislații britanice în materie de imigrație, care urmează să fie lansată în perioada imediat următoare. Aceștia nu vor mai putea aplica în cadrul procedurii EUSS pentru settled sau pre-settled status decât dacă sunt membri de familie apropiați ai unui cetățean european care a dobândit statutul de settled/pre-settled, aflați într-o relație durabilă cu acesta la data de 31 decembrie 2020.
PSNEWS.RO: Care sunt prevederile legislative care i-ar putea afecta pe românii din UK după Brexit (reînnoirea documentelor pentru rezidență, diferențe de abordare, comparativ cu cetățenii celorlalte state europene etc)?
Dan Mihalache: Nu anticipăm o abordare diferită cu privire la cetățeni români comparativ cu ceilalți cetățeni europeni. Post BREXIT, legislația cu privire la EUSS se va aplica unitar tuturor cetățenilor europeni, iar noul regim de imigrare aplicabil celor care vor ajunge în UK dupa 31 decembrie 2020 va fi, cel mai probabil, unul aplicabil tuturor cetățenilor UE și membrilor de familiei ai acestora.
PSNEWS.RO: Ce se va întâmpla după Brexit cu românii care vor dori să muncească în Marea Britanie?
Dan Mihalache: Toți cetățenii europeni din Marea Britanie vor putea să își caute un loc de muncă și să se angajeze în aceleași condiții ca până acum, cel puțin până la data de 31 decembrie 2020. Pentru cetățenii sosiți după 1 ianuarie 2021 se vor aplica prevederile noii politici privind imigrația, pentru care actualul Guvern nu a publicat încă un document. După încetarea dreptului la libera circulație, noile reglementări privind imigrația vor avea impact asupra dreptului de muncă în UK al cetățenilor europeni, precum și asupra accesului la sistemul de protecție socială. Conform Declarației Politice privind relațiile viitoare dintre UE și UK, revizuită la 17 octombrie 2019, părțile au agreat că aranjamentele viitoare de mobilitate vor asigura reciprocitate deplină, fără discriminare între statele membre. În același document comun, atât UE, cât și UK își propun asigurarea înaltelor standarde de la finalul perioadei de tranziție în domeniul social și al ocupării.
PSNEWS.RO: Marea Britanie va putea adera din nou la Uniunea Europeană?
Dan Mihalache: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va putea adera din nou la UE, dacă autoritățile de la Londra vor dori acest lucru.
PSNEWS.RO: Mulți cetățeni români și nu numai se întreabă: vom avea nevoie de vize pentru a călători în Marea Britanie după Brexit?
Dan Mihalache: Așa cum am menționat, până la 31 decembrie 2020 condițiile de călătorie nu se vor schimba. Cetățenii UE vor continua să beneficieze de libertate de mișcare pe teritoriul Regatului Unit în aceleași condiții aplicabile până la momentul BREXIT. Ulterior datei de 31 decembrie 2019 va fi introdus un nou sistem de imigrare, anunțat de guvernul britanic, dar ale cărui detalii propriu-zise urmează a fi stabilite în perioada următoare.

Aventura „Brexit” se încheie: Marea Britanie se retrage din Uniunea Europeană

Amintim că, după mai mult de trei ani de dezbateri intense, Parlamentul britanic a adoptat adoptat definitiv acordul privind Brexit-ul, deschizând astfel calea pentru ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie.

Brexit-ul nu va schimba foarte multe lucruri pe moment, în condițiile în care va fi urmat de o perioadă de tranziție care se va încheia la 31 decembrie 2020, în timpul căreia Marea Britanie și UE își vor negocia viitoarea relație economică.

Dan Mihalache a fost numit Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, prin Decret nr 575 din 8 iunie 2016, semnat de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Dan Mihalache (n. 1971) este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București (1994) și doctor în Științe Politice (SNSPA, 2008). A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare (1998). Este specialist în analiză și marketing politic, fiind, începând cu anul 2010, mai întâi, cadru didactic asociat și apoi lector universitar la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

A fost responsabil de analiză și comunicare în numeroase campanii electorale. Începând cu 2009 a condus în mai multe rânduri Departamentul de Analiză Politică și Comunicare al Partidului Național Liberal (PNL). În 2014 a fost responsabil de strategia campaniei electorale prezidențiale a Președintelui PNL, Klaus Iohannis.

Are experiență în administrarea instituțiilor publice, îndeplinind funcțiile de consilier al Prim-ministrului (2001-2004), Secretar General Adjunct al Guvernului (2012), Secretar General Adjunct și Secretar General al Senatului (2013-2014). A fost deputat în Parlamentul României (2004-2008), observator și membru al Parlamentului European (2006-2007).

În perioada decembrie 2014 – iunie 2016, Dan Mihalache a ocupat funcţia de Consilier prezidențial, şef al Cancelariei Prezidenţiale şi şef al Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Dan Mihalache cu Ordinul Naţional „Steaua României” în rang de Cavaler.

1 comentariu la “Ce se întâmplă cu cei peste 400.000 de români din Marea Britanie după Brexit. INTERVIU cu Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *