Ce se întâmplă cu pensionarii cărora le scade pensia la recalculare

pensie
Sursa foto: Twitter (X) / calculul pensiei

Marea recalculare a pensiilor din septembrie nu vine numai cu bani în plus pentru români, a anunţat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

Noua formulă de calcul a pensiilor nu numai că nu aduce pentru toţi românii creşteri ale pensiei, dar în cazul unora, calculul iese pe minus. Acest lucru înseamnă, practic, scăderi ale pensiei. Dar şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, a explicat cum stă situaţia, de fapt. În România, sunt aproximativ cinci milioane de pensionari, iar din aceştia vor avea parte de creșteri ale pensiilor în jur de trei milioane.

Cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024

Începând din 2024, impozitarea pensiilor va fi supusă unor reguli specifice.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite.

E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.

2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

– un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).

– un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).

– un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: