Skip to content
Politică

Ce se întâmplă cu Primăria Sectorului 5 după condamnarea lui Piedone. Politolog: „Alegerile ar putea avea loc abia în 2024!”

Inquam Photos/Octav Ganea

Arestarea fostului primar Cristian Popescu Piedone a generat o situație incertă la Primăria Sectorului 5 din Capitală. Deocamdată nu este clar dacă vor urma alegeri în viitorul apropiat sau acestea se vor desfășura conform calendarului electoral, în 2024.

Politologul Andrei Țăranu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre situația de la Primăria Sectorului 5. În opinia politologului, nu ar fi exclus ca alegerile să se amâne până în 2024. Pe de altă parte, există și presiuni pentru organizarea alegerilor, iar în acest caz lupta este deschisă, fiind foarte greu de prezis cine ar putea câștiga alegerile.

„Prefectul va trebui să hotărască dacă se vor face aceste alegeri. S-a mai întâmplat deseori ca alegerile să nu se mai facă din diverse motive așteptându-se să se ajungă la perioada legală, adică în cazul aceste peste vreun an și jumătate. Vom vedea dacă se vor organiza alegeri. În al doilea rând, lucrurile sunt convins că, politic, vor fi jucate de toți, în măsura în care este un loc important din punct de vedere al vizibilității. Partidele din România nu au altă obsesie decât aceea de a face campanii electorale, nefăcând politici publice. Deci e foarte probabil ca toate partidele să se arunce într-o campanie pentru Sectorul 5. Întrebarea e însă ce vor spune, adică ce vor promite?

Cred că mai degrabă, de dragul stabilității, PSD și PNL ar putea fi tentate să amâne alegerile până în 2024. Pe de altă parte, observăm că există o masă, încă nu știm dacă critică, care îl sprijină pe Popescu-Piedone cel închis. Deci există o masă de oameni care și-ar dori să aibă loc aceste alegeri. Aici se adaugă și faptul că USR și AUR au tot interesul să fie niște alegeri în care miza este deschisă. Asta este interesant: e foarte greu de spus cine ar putea să câștige aceste alegeri în acest moment. Cel care a fost primar înaintea lui Popescu-Piedone, Daniel Florea, a fost sprijinit de PSD, dar acum nu mai este. Deci în clipa asta, este o scenă goală pe care poate să pătrundă oricine”, a precizat politologul pentru PS News.

Amintim că până în acest moment mai multe persoane și-au anunțat intenția de a candida la locul vacant de primar al Sectorului 5, după ce Cristian Popescu Piedone a fost trimis la închisoare pentru patru ani. Public, deputatul Vlad Popescu Piedone (PPU), fiul fostului primar, a fost primul care a anunţat că vrea să candideze în locul tatălui său. Anunțul a fost făcut la un miting organizat de susținătorii primarului Piedone, în fața Penitenciarului Rahova, duminică, 15 mai.

Însă, la scurt timp și-a anunțat candidatura și Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu. Totodată se încălzesc pentru competiţie şi alţi doi foşti pretendenţi la această funcţie, din PSD şi USR. Astfel, în spatele uşilor închise, şi Daniel Florea, fost primar al Sectorului 5 în mandatul 2016-2020, i-a anunţat pe colegii din PSD că vrea să candideze. USR ar ar dori să-l trimită în cursa pentru fotoliul de primar pe Alexandru Dimitriu, fost secretar la Justiţie, dar şi fost competitor pentru funcţia locală în septembrie 2020. Dimitriu face parte din grupul PLUS din cadrul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *