Ce se întâmplă, de fapt, cu decizia de renumărare voturi. Avocatul Cristian Ene, membru BEC, explică

Foto Facebook Cristian Ene
Numărătoarea și centralizarea voturilor de la Sectorul 1 s-a încheiat. După trei zile de scandal, blocaj și tensiuni uriașe, George Tuță, candidatul PSD-PNL a câștigat primăria cu doar aproximativ 500 de voturi în fața actualului edil, Clotilde Armand, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral. La sectorul 2, unde au fost probleme similare, încă întârzie rezultatele finale ale votului de duminică.
Avocatul Cristian Ene, membru al BEC, a explicat, pentru PS News care este mecanismul legislativ al contestațiilor în cazul alegerilor. În ce condiții se face renumărarea voturilor?  Există dovezi pentru acest lucru și dacă da sunt ele concludente?

„Legea spune că ai posibilitatea, prin reprezentant, a face o întâmpinare asupra propriei activității a secției de votare, iar biroul secției de votare decide numărarea voturilor. În situația în care ești nemulțumit de rezultatul consemnat în procesul-verbal și ai dovezi că ar fi indicii de erori materiale, neconcordanțe, atunci ai posibilitatea să formulezi contestație la biroul ierarhic superior.

De la secție, următorul birou electoral este Birou Electoral de Sector 1. Acolo faci contestația după ce ai făcut întâmpinare. Biroul electoral, în situația în care constată că este întemeiată contestația, poate admite și dispune numărarea (nu renumărarea), numărarea, pentru prima dată, de organismul Biroului Electoral de Sector, a unor buletine de vot dintr-o anumită secție.

Asta, doar în situația în care ai respectat aceeași procedură pentru toate secțiile de la sector, doar atunci poate să dispună numărarea la sector.

Biroul Electoral de Municipiul București nu face altceva decât să supravegheze activitatea Biroul Electoral de Sector.

În situația în care la propria activitate a Biroul Electoral de Sector sunt nemulțumiri și sunt întâmpinări, se formează întâmpinări la sector și vor fi soluționate de Biroul Electoral al municipiului București, pe propria activitate și atunci Biroul Electoral de Municipiu București soluționează.

La Biroul Electoral Central se depune contestație doar pentru fraudă electorală și trebuie îndeplinite niște condiții prin lege.

De exemplu, pe articolul 39 alineatul 13, se spune foarte clar că cererea de fraudă electorală se depune numai de către partidul care a fost competitor electoral sau de candidatul independent.

Cererea trebuie formulată în 48h de la închiderea votării. Trebuie să depui probe astfel încât să dovedești că s-a afectat prin procesul electoral atribuirea mandatului față de care tu reclami că ai interes.

Că degeaba dumneavoastră, candidat sau partid sau candidat independent reclami faptul că, uite, eu știu că sunt și fac dovadă că șapte voturi, șapte persoane au votat peste numărul de electori înscriși în lista suplimentară de la o secție, dacă între mine și primul plasat e o diferență de 500 de voturi. Da, pentru că cele șapte voturi nu afectează atribuirea mandatului”, a afirmat avocatul Cristian Ene.

La rândul lor, primarii sectoarelor 1 și 2 din București, reprezentând USR/ Alianța Dreapta Unită în alegerile locale, acuză fraude electorale și spun că vor face plângeri penale.

Pentru a întări acuzațiile aduse, actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a publicat pe rețelele de socializare informații despre procesul electoral. Concret, fotografii cu procesele verbale, despre care spune ea, au fost completate greșit.
În replică, George Tuță, contracandidatul PSD-PNL a spus că acuzațiile actualului primar de sector, Clotilde Armand, sunt nefondate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: