Skip to content
Politică

Ce se întâmplă după punerea sub acuzare a lui Ludovic Orban. Cu cine îl înlocuieşte PNL la Primăria Capitalei EXCLUSIV

Ce se întâmplă după punerea sub acuzare a deputatului Ludovic Orban. Vedeţi mai jos cu cine l-ar putea înlocui PNL la Primăria Capitalei.

Pornim de la un fapt: luni după-amiază, DNA l-a pus sub acuzare pe Ludovic Orban într-un dosar de folosire a influenţei politice în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

La ieşire, chiar în uşa DNA-ului, Orban a declarat presei că se retrage nu doar din calitatea de candidat al PNL-ului pentru Bucureşti, ci şi din toate funcţiile deţinute în partid.

Astfel, o concluzie intermediară deja se conturează: după ce a fost pus sub acuzare de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Ludovic Orban nu mai îndeplineşte criteriile de integritate ale PNL-ului şi, cel mai probabil, va înregistra o scădere majoră în sondajele de opinie după această aventură la DNA.

În aceste condiţii, PNL este forţat să găsească rapid o soluţie. Din primii parametri ai situaţiei date, reiese că partidul are doar trei variante.

  1. Soluţia internă, dar pierzătoare: Cătălin Predoiu. Fost ministru al Justiţiei în guvernul Emil Boc, Predoiu are deficitul că este total necharismatic, nu este asociat cu PNL-ul, nu este dispus să muncească şi nu are priză la public. Mai mult: Predoiu are în spate trecutul greu al guvernării PDL din vremea austerităţii, aspect pe care se poate bate multă monedă deloc favorabilă prim-vicepreşedintelui PNL.
  2. Soluţia externă, dar umilitoare pentru PNL:Nicuşor Dan. În acest caz, în care al doilea partid al ţării optează pentru susţinerea unui fost ONG-ist din afara formaţiunii politice, ar fi pentru prima dată în istorie când PNL nu îşi pune un candidat propriu.
  3. Soluţia creativă: împingerea deputatului Alexandru Nazare de la candidatura pentru Primăria Sectorului 1 la cea pentru Primăria Generală. Motivul mutării ar fi acela că fostul ministru PDL al Transporturilor din cabinetul MRU are cea mai vizibilă campanie de până acum, din rândurile PNL-iştilor care vor să ajungă primari în Bucureşti.

P.S.: Lucrurile nu s-ar fi complicat atât de mult pentru Partidul Naţional Liberal, dacă formaţiunea nu ar fi renunţat la soluţia onorabilă. În momentul acesta, deşi poate mulţi se gândesc că ar mai putea fi o variantă, este puţin probabil să credem că europarlamentarul Cristian Buşoi va abandona proiectul politic extern în care s-a angrenat (criza refugiaţilor), pentru a candida din nou la fotoliul de edil general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *