Ce se întâmplă marţi la Convenţia Democrată? Vedeta este fostul preşedinte Barack Obama, care va face campanie

Sursa foto: Facebook / Barack Obama

Fostul preşedinte american Barack Obama va susţine marţi seară la Convenţia Democrată din Chicago candidatura la prezidenţiale a Kamalei Harris, într-un discurs de profil înalt menit să impulsioneze noua şi încă prea puţin promovata cursă prezidenţială a acesteia, relatează Reuters.

La 63 de ani, Obama este dornic să influenţeze partidul său din culise şi păstrează o moştenire şi o voce care se impun în momente de criză, inclusiv în timpul deliberărilor complicate care l-au determinat în cele din urmă pe preşedintele Joe Biden să se retragă din cursă şi să o susţină pe Kamala Harris, care are 59 de ani.

La aproape opt ani de la încheierea preşedinţiei sale, Obama rămâne unul dintre cei mai populari democraţi din ţară, eclipsând-o pe Harris şi pe actuala administraţie, arată sondajele de opinie.

Într-o alocuţiune rostită marţi, în prime-time, în cadrul Convenţiei Naţionale Democrate, primul preşedinte american de culoare îşi va pune propria putere de vedetă în slujba unei campanii lipsite de detalii politice, care s-a bazat până în prezent pe vibraţii de bucurie şi pe uşurarea democraţilor încântaţi că s-a încheiat demersul electoral eşuat al lui Biden.

Biden s-a aflat în centrul atenţiei luni, în seara de deschidere a Convenţiei, stârnind ovaţii prelungite din partea credincioşilor partidului şi, chiar dacă mai are cinci luni în funcţie, a ţinut un discurs de rămas bun în faţa partidului pe care l-a servit timp de o jumătate de secol.

Ca şi succesorii săi, Obama a prezidat o ţară puternic divizată. Dar victoriile sale au fost de invidiat comparativ situaţia din prezent a democraţilor: a câştigat în 2008 şi 2012 cu marje categorice în Colegiul Electoral, câştigând nu doar Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, ci şi Florida, Iowa şi Ohio, state considerate acum inaccesibile pentru Harris şi coechipierul său Tim Walz. Dar preşedinţia sa a alimentat, de asemenea, ascensiunea republicanului Donald Trump ca figură titanică a extremei drepte, o moştenire amară pentru liberali, asupra căreia Obama ar putea reflecta în discursul său.

Obama va sublinia ceea ce crede el că o va duce pe Harris la victorie, avertizându-i totodată pe democraţi cu privire la sarcina dificilă cu care se vor confrunta în următoarele 11 săptămâni, potrivit unei surse citate de Reuters.

Harris şi Trump sunt blocaţi într-o cursă prezidenţială strânsă care va fi probabil decisă de câteva state în care lupta va fi acerbă, arată sondajele.

„Preşedintele Obama crede că acesta este un moment în care toată lumea trebuie să pună umărul şi se angajează să facă tot posibilul pentru alegerea vicepreşedintei Harris şi a democraţilor din întreaga ţară”, a declarat Eric Schultz, un consilier al lui Obama.

Obama îşi va face apariţia în săptămânile următoare acolo unde crede că poate ajuta la convingerea alegătorilor, în special în statele de dispută, care probabil vor decide alegerile, a spus Schultz.

Fosta primă-doamnă Michelle Obama se va adresa, de asemenea, Convenţiei, subliniind necesitatea ca ţara să pună capăt fricii şi a diviziunii, potrivit unei surse familiare cu planurile sale.

În 2016, ea a oferit un slogan memorabil – „Când ei sunt jos, noi suntem sus” – într-un discurs de susţinere a campaniei prezidenţiale a lui Hilary Clinton. Şi Clinton a vorbit luni la Convenţie în favoarea Kamalei Harris. Numele lui Michelle Obama a fost adesea vehiculat ca un candidat prezidenţial ideal pentru democraţi, dar spre consternarea acestora, ea nu a arătat niciun interes pentru cursa electorală. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat la începutul acestei luni a arătat că 55% dintre americani – şi 94% dintre democraţi – au o părere favorabilă despre Michelle Obama, o aprobare mai mare decât cea a lui Harris, care are 37% la nivel naţional şi 81% în cadrul partidului.

Tema de marţi a Convenţiei, „O viziune îndrăzneaţă pentru viitorul Americii”, va include o ceremonie de vot prin apel nominal din partea celor 57 de delegaţii din state şi teritorii diferite.

Harris şi Walz se vor deplasa marţi la Milwaukee pentru a participa la un miting de campanie. Aceasta va fi a şaptea vizită a lui Harris în Wisconsin în acest an şi a treia de când a devenit candidatul democrat la preşedinţie.

Discursul lui Harris va fi transmis live în United Center din Chicago, locul unde se va desfăşura Convenţia.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: