Vicepremierul Tanczos Barna crede că, în urma măsurilor fiscale adoptate de Guvern, cursul euro/leu se va stabiliza, iar riscul ca dobânzile la care România se împrumută pe piețele internaţionale să crească va dispărea. De asemenea, fostul ministru de Finanţe a declarat că un deficit bugetar de 7,5% la finele anului 2025 ar fi unul „rezonabil”. Declarațiile au fost făcute la Prima TV.
Despre salarii şi pensii
Întrebat la Insider Politic (emisiunea de la Prima TV) despre pensii şi salarii, vicepremierul Tanczos Barna a spus că o propunere formulată săptămâna aceasta la nivelul Guvernului prevede prelungirea cu un an a deciziei de îngheţare a salariilor în sistemul public şi a pensiilor.
“Nu vreau să creez speranţe deşarte spunând că o să vedem în 2026 cum o să fie şi o să majorăm sau nu o să majorăm”, a declarat fostul ministru al finanţelor.
Curs euro/leu
Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, dacă după pachete de reformă fiscală anunţate de Guvern este posibil ca euro să scadă în raport cu leul românesc şi să revină la sub 5 lei, Tanczos Barna a răspuns:
„Poate nu revine sub 5 lei, dar se va consolida. Cu siguranţă dispare riscul de creştere abruptă a cursului, dispare riscul de creştere a dobânzilor pe pieţele internaţionale şi creşte încrederea în România. România nu are o criză economică, nu avem o problemă neapărat în economia naţională. Economia naţională este stabilă, robustă şi poate să producă, aşa cum v-am spus, plus 26 de miliarde de lei plăţi la buget în 6 luni faţă de anul trecut. Noi avem o problemă de echilibru bugetar, fiscal-bugetar. Încercăm să recuperăm ce n-am făcut în 30 de ani, în 5-6 ani de zile la capitolul autostrăzi, de exemplu. Este foarte greu. Nu am avut creşteri de salarii ani de zile, încercăm să recuperăm repede ce am pierdut anii trecuţi. Şi dacă nu avem în paralel şi creşteri de venituri, pur şi simplu nu mai ai de unde să asiguri din buget aceste plăţi”, a explicat fostul ministru al Finanţelor Publice, potrivit News.ro citat de DIGI 24.
Un deficit bugetar de 7,5% din PIB, la sfârşitul lui 2025, ar fi rezonabil
Fostul ministru de Finanţe declarat la Prima TV că un nivel de 7,5% din PIB pentru deficitul bugetar ar reprezenta, atât pentru România, cât şi pentru Comisia Europeană, „un deficit rezonabil” pentru sfârşitul anului 2025.
„Anul trecut a fost 9,3%. Sunt anumite estimări, dacă nu se iau măsurile, putem ajunge şi la 9 şi anul acesta dacă nu se iau câteva măsuri foarte repede. Eu cred că şi Comisia conştientizează că n-am mai plecat de la 7,8% cum am fost în momentul în care s-a calculat limita de 7% pentru 2025, am plecat de la 9,3% şi de acolo trebuie să coborâm. Eu m-aş mulţumi cu un 7,5%, cred că ar fi rezonabil şi pentru România şi pentru Uniunea Europeană. Şi este foarte, foarte important că trebuie să asigurăm banii pentru pensii, pentru salarii şi pentru investiţii. Sunt trei capitole care trebuie să fie în buget, indiferent de deficit. (…) Primul pachet de măsuri fiscale a fost trimis la Bruxelles acum câteva zile şi s-a întors un răspuns de neacceptare, «E prea puţin, trebuie să faceţi mai mult pentru consolidarea veniturilor». Şi agenţiile de rating, când văd primul pachet, sunt foarte reticente şi din acest motiv, practic, guvernul a fost într-un timp foarte scurt nevoit, obligat să vină cu acest pachet de măsuri fiscale”, a declarat vicepremierul.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News