Skip to content
Republica Moldova

Ce se va schimba în R. Moldova după victoria socialiștilor în Chișinău. Analistul Armand Goșu: Rezultatul scrutinului are un impact uriaș

tvr.ro

Ion Ceban, candidatul PSRM, va fi noul primar al Chișinăului, arată rezultatele preliminare obținute după prelucrarea a 306 din cele 307 procese-verbale primite de la secțiile de vot din capitala Republicii Moldova. Socialistul Ion Ceban a câștigat în fața lui Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM, la o diferență de 5,04%. 

Analistul Armand Goșu este de părere că influența partidului ACUM în cadrul Guvernului de la Chișinău va fi mult diminuată după alegerile locale din Moldova. Totuși, analistul este de părere că socialiștii nu vor rupe coaliția de guvernare.

Rezultatul scrutinului are un impact uriaș asupra vieții politice din Republica Moldova. Victoria la Chișinău le va da cu siguranță un elan socialiștilor astfel încât să forțeze negocieri și împărțirea unor portofolii. Cel mai probabil socialiștii vor rămâne în coaliția de guvernare, pentru că PD-ul nu e un aliat suficient de credibil la Bruxelles.

Acum Moscova nu are bani să dea sume mari ca să susțină Moldova și, în acest context, tot Bruxelles-ul va fi principalul donator. Or acolo doar Maia Sandu și colegii ei din ACUM au cheia ca să pătrundă și să obțină bani pentru Republica Moldova. De aceea cred mai degrabă că această coaliție va supraviețui.

În urma votului din Chișinău este totuși clar că influența blocului ACUM în Guvern va fi cu siguranță diminuată”, a precizat analistul pentru PSNews.ro.

Alegerile locale din Moldova, cu accent pe cele de la Chișinău, au fost primul test electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean. Cele două forțe politice adversare s-au unit la nivel guvernamental cu scopul comun al „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *