Skip to content
Politică

Ce similitudini vede Norica Nicolai între liberali și Băsescu. De ce vrea PNL să schimbe regulile jocului, la alegeri

Solicitarea PNL către premierul Dacian Cioloș de a schimba legea electorală astfel încât la alegerile locale primarii să fie aleși în două trururi de scrutin a împărțit politica românească în tabere. Deși inițial premierul Dacian Cioloș declarase că guvernul nu va putea lua o hotărâre politică spre a aproba solicitarea făcută de liberali, întrucât cabinetul pe care îl conduce este unul independent, și-a nuanțat, ulterior, declarațiile, exprimând că are în vedere discuții cu partidele pentru a găsi o soluție.

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a comentat aceste solicitări ale liberalilor de a aduce modificări ale legii electorale în perspectiva la alegerilor din acest an. Astfel, demnitarul a comparat PNL cu acțiuni similare ale fostului președinte Băsescu: „Legea electorala a fundamentala pentru starea democratiei intr-o tara. Acelasi tip de argumente pe care le are PNL, le avea si Traian Băsescu in 2006 cand a cerut ca parlamentarii sa fie alesi exact pe aceeasi formula. Tot presedinele Băsescu la final de mandat recunoaste cu nonșalanță ca a fost o mare greseala.”

Pe de altă parte, Norica Nicolai a mai declarat că liberalii încearcă lipsiți de fair-play să schimbe regulile jocului electoral pentru că acest lucru le convine în momentul de față, punând în același timp presiune asupra lui Dacian Cioloș care nu este un politician, ci un tehnocrat: „Pentru asta presedintele Klaus Iohannis si-a asumat un proiect politic, acest vot electoral in care este inclusi si votul prin corespondenta. In momentul de fata, in conjunctura in care un partid e mai avantajat sau mai putin avantajat de sondaje, solutia e schimbarea reguilor de joc. Este o lipsa de maturitate. Este foarte greu sa-i ceri unui premier tehnocrat independent sa-si asume responsabilitatea in Parlament pe o lege eminamente politica. Nu poti cere unui premier tehnocrat sa intervina si sa favorizeze o optiune politică sau alta.”

În atare context, mai ales în an electoral, nu este democratic să schimbi regulile deja stabilite ale legii electorale, opinează europarlamentarul ALDE.

Totodată, Norica Nicolai a subliniat ideea că partidele singure trebui să decidă modul în care sunt aleși primarii și să nu mai pună presiune asupra președintelui sau a premierului în privința acestei chestiuni: „Partidele sa-si joace jocul in interiorul parlamentului. Sa joace dupa regula pe care au impus-o. Asta e efectul schimbarii de regula oricand in situatia actuala. Nu mai putem vorbi de democratie. Democratia e stricta, in care fiecare isi respecta regula. Nu poti veni acum… si las deoparte recomandarea Comisiei de la Venetia. Nu e nici treaba CCR, a premierului sau a presedintelui, e a partidelor politice sa-si negocieze in interiorul Parlamentului a acestei maniere in care sunt alesi primarii. Trebuie sa fii nebun intr-o perioada in care lucrurile nu merg bine nici in Europa. Starea psihica a politicinilor trebuie sa fie una de sanatate mintala. Nu poti sa darami un guvern intr-o situatie ca asta. In noiembrie sa vina fortele politice cum le-o legitima electoratul.”, a conchis europarlamentarul ALDE.

 

ALDE
ALDE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *