Skip to content
Politică

Ce spun experții despre plângerea făcută de Dragnea la Curtea de Justiție UE

CaleaEuropeana.ro

Contestarea raportului OLAF la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este doar o încercare a liderului PSD de a câştiga timp în dosarul Tel Drum, consideră experţii în drept, ce susţin că acţiunea este fără şanse de reuşită.

Oficiul European Anti-Fraudă (OLAF) nu avea obligaţia să îl audieze pe Liviu Dragnea când a fost întocmit raportul din 2016 în care a fost consemnată şi frauda cu fonduri europene ce a stat la baza deciziei DNA de a declanşa urmărirea penală faţă de liderul PSD.

Cu toate acestea Liviu Dragnea a hotărât să dea în judecată Comisia Europeană, sub a cărei autoritate funcţionează OLAF, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pe motiv că la întocmirea raportului i-a fost încălcat dreptul de a fi audiat şi prezumţia de nevinovăţie.

Reamintim că OLAF a constatat o fraudă masivă cu fonduri europene şi a recomandat recuperarea întregului prejudiciu care se ridică la 21 de milioane de euro.

Din punct de vedere tehnic, CJUE are puterea de a sancţiona anumite instituţii care încalcă drepturile cetăţenilor europeni, iar instanţa poate decide anularea anumitor acte, cum este acest raport, dacă ajunge la concluzia că au fost încălcate anumite drepturi. Totuşi, în acest caz, plângerea formulată cum că persoana vizată de o anchetă a OLAF avea dreptul de a fi audiată este lipsită de orice fundament. Acest birou anti-fraudă funcţionează ca un organ administrativ. Ei fac nişte rapoarte, pe baza cărora cel mult formulează recomandări, ce sunt trimise autorităţilor naţionale competente, care decid mai departe ce să facă cu aceste informaţii, şi dacă este necesară audierea persoanelor vizate sau nu”, este de părere avocatul Adrian Cuculis, citat de adevarul.ro

La rândul lui, Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti şi membru PNL confirmă că raportul OLAF, ca orice act administrativ, poate fi atacat, însă există un termen în care acest document poate fi contestat. „Cum aici avem cel puţin un an de zile în care acest lucru nu a fost făcut, vorbim de o nouă cale de tergiversare. În Cehia, primul-ministru Babis a contestat raportul OLAF referitor la subsidiile Agrofert imediat ce i-a fost adus la cunoştinţă. Dragnea doar trage de timp, până se primeşte un răspuns mai trece ceva timp, apoi mai inventăm ceva, că nu a fost tradus în limba română sau altceva”, explică profesorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *