Skip to content
Politică

Ce spun primarii PNL despre trecerea la alegeri locale în două tururi: Sunt avantaje și dezavantaje

Inquam Photos / Octav Ganea

Primarii liberali susțin decizia premierului Ludovic Orban, care a anunțat joi că Guvernul își va asuma răspunderea pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. PSnews.ro a luat legătura cu unii dintre cei mai importanți edili PNL, pentru a afla opinia acestora cu privire la proiectul care îi va afecta în mod direct.

Adrian Dobre, Ploiești: Este normal

Astfel, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a catalogat asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi ca fiind „o chestiune de normalitate”.

„Va fi o delimitare mult mai clară a opțiunii cetățenilor în privința candidatului pe care vor să și-l aleagă. Alegerea primarilor în două tururi este o chestiune de normalitate. Nu am de ce să mă tem de o astfel de modificare a legislației electorale. În ceea ce mă privește pe mine nu există niciun fel de temere indiferent că vor fi alegeri locale într-un singur tur sau în două tururi de scrutin. Există o forță mai mare care i se dă primarului, având un număr mai mare de voturi, în privința alegerii primarilor în două tururi. Este normal ca alegerea primarilor să fie în două tururi”, a declarat primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, pentru PSnews.

Nicolae Robu, Timișoara: Dezavantajul este negocierea forțată

Și edilul Timișoarei, Nicolae Robu, și-a exprimat susținerea deciziei luate joi de Guvernul Ludovic Orban. Acesta, însă, a vorbit și despre principalul dezavantaj al alegerii primarilor în două tururi: negocierea pentru a construi o majoritate.

Susțin alegerea primarilor în două tururi. Consider că cineva ales cu mai mult de 50% din voturi are legitimitate mult mai mare decât cineva care nu îndeplinește această condiție. Sunt avantaje și dezavantaje atât pentru alegerile într-un singur tur, cât și pentru alegerile în două tururi. Dezavantajul alegerii primarilor în două tururi este negocierea care se poartă câteodată forțat, împotriva naturii, numai pentru a se construi o majoritate pentru alegerea unei persoane. Putem să ne așteptăm să se întâmple și astfel de alianțe pentru turul 2 în anumite locuri”, a susținut Nicolae Robu, pentru PSnews.ro.

Ioan Popa, Reșița: O decizie rezonabilă

Primarul Reșiței, liberalul Ioan Popa, a salutat și el decizia Guvernului Orban, despre care a declarat că „e în favoarea cetățenilor”. Totodată, edilul a precizat că  alegerea într-un singur tur favorizează primarul în funcție. „E foarte greu ca cineva să vină din exterior și să schimbe un primar în funcție în această situație” a spus acesta.

„Trecerea la alegeri locale în două tururi de scrutin mi se pare o decizie rezonabilă, în favoarea cetățenilor. Alegerea primarilor într-un singur tur a fost „impusă” de PSD-iști, având majoritatea cu ALDE, și este o chestiune restrictivă din punct de vedere democratic. Ajungeai în situația ca un primar să fie ales cu 20-25% din voturi, ceea ce nu mi se pare rezonabil. Mi se pare mult mai onest să fie alegeri locale în două tururi de scrutin. Alegerea într-un singur tur favorizează primarul în funcție. E foarte greu ca cineva să vină din exterior și să schimbe un primar în funcție în această situație”,  a declarat Ioan Popa.

Care este procedura angajării răspunderii Guvernului

Constituţia prevede că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Procedura angajării răspunderii implică două consecinţe: depunerea de către parlament a unei moţiuni de cenzură sau nedepunerea de către parlament a unei moţiuni.
O primă situaţie este cea în care parlamentul depune o moţiune de cenzură în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă această moţiune este votată, atunci guvernul se consideră demis. În situaţia în care guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care şi-a asumat guvernul răspunderea se consideră adoptat (art. 114).
A doua situaţie este cea în care parlamentarii nu depun moţiune de cenzură şi atunci proiectul de lege, programul sau declaraţia guvernului, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptat. Aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devin obligatorii pentru guvern.
În acest context, procedura angajării răspunderii guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o modalitate legislativă indirectă de adoptare a unei legi, adică nu prin dezbaterea legii în cadrul procedurii legislative ordinare, ci prin dezbaterea unei problematici politice legate de rămânerea la guvernare sau demiterea guvernului.

Decizia lui Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.
„După cum bine știți PNL susține alegerea primarilor cu 50%+1 din voturi. În urmă cu câțiva ani de zile am inițiat un proiect de lege de îmbunătățire a modalității de alegere a primarilor. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defuncță comisie de cod electoral pentru a împiedica introducerea în plen și adoptarea în Camera Deputaților. Ca tare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului”, a declarat Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *