Skip to content
Coronavirus

Ce spun românii despre întoarcerea în țară a conaționalilor care lucrează în străinătate. Cifrele celui mai recent SONDAJ

twitter

Marea majoritate a românilor este de părere că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru a-i încuraja să rămâna în țară pe românii care muncesc în străinătate și care s-au întors în contextul epidemiei de coronavirus,

Este una dintre concluziile ultimului sondaj INSCOP Research realizat în parteneriat cu Verifield la comanda revistei CAPITAL, în perioada 20-24 martie martie 2020.

81,7% dintre respondenți au răspuns afirmativ și 14,3% negativ. 4% reprezintă procentul non-răspunsurilor. 49,3% dintre respondenți consideră că, dacă nu au asigurare medicală, cetățenii din diaspora care se întorc în țară și sunt depistați cu coronavirus ar trebui să plătească serviciile medicale din România. 46,5% sunt de părere contrarie, iar 4,2% nu știu sau nu răspund la întrebare.

Întoarcerea în țară a unei părți a românilor care muncesc în străinătate este considerată un lucru bun de 68,9% dintre respondenți, deoarece, pe fondul crizei de forță de muncă, ar putea ajuta la relansarea economiei dacă vor rămâne să muncească în România. 24,8% dintre români sunt de părere că întoarcerea în țară a unei părți a românilor care muncesc în străinătate este un lucru rău deoarece ar putea adânci problemele economice care vor apărea după încheierea epideimiei de coronavirus. Nu știu sau nu răspund 6,3%.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Dincolo de situația de criză a momentului, trauma emigrației masive a Românilor din ultimul deceniu influențează puternic opiniile românilor în condițiile în care marea majoritate crede că statul ar trebui să-i încurajeze, prin măsuri speciale, pe românii din diaspora reveniți acum în țară, să rămână definitiv în România. Astfelm, cea mai gravă criză sanitară a acestei generații ar putea crea o oportunitate importantă pentru economia și societatea românească, prin recâștigarea unei părți importante a capitalului său uman.

Plata asigurărilor medicale de către românii din diaspora infectați cu coronavirus este un subiect care polarizează societatea. Aproape jumătate dintre români sunt de părere că cetățenii români din diaspora care se întorc în România și sunt depistați cu coronavirus ar trebui să plătească serviciile medicale din România, dacă nu au asigurare medicală, restul având o părere contrară. Urgența situației medicale a românilor din diaspora infectați cu coronavirus explică în bună parte poziția celor care cred că cetățenii afectați nu ar trebui să plătească asigurări medicale. Într-o situație normală însă, sistemele publice nu au cum să funcționeze eficient dacă nu au finanțare, adică dacă beneficiarii nu plătesc pentru serviciile publice prestate.

Pe de altă parte, o majoritate mult mai puternică, puțin peste două treimi din populație, apreciază beneficiile pe termen lung ale revenirii românilor din străinătate, susținând ideea că întoarcerea în țară a unei părți a celor care muncesc în străinătate este un lucru bun deoarece, pe fondul crizei de forță de muncă, ei ar putea ajuta la relansarea economiei dacă vor rămâne să muncească în România.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *