Votul pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale a început vineri în străinătate, iar toată atenția se îndreaptă spre sondaje, unde există mai multe îndoieli. Nicușor Dan și George Simion se luptă pentru victorie, într-o luptă care se anunță a fi foarte strânsă. Niciunul nu are un avantaj în sondaje și fiecare vot poate să facă diferența.
Remus Ștefureac: Va fi o cursă strânsă.
Sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat că duminică va fi o luptă strânsă între cei doi candidați, după ce în ultimele două săptămâni s-a înregistrat o mobilizare a electoratului.
„Se observă o mobilizare în general a populației, care sugerează o prezență semnificativ mai mare decât în primul tur. Cred că va fi o cursă strânsă. Judecând strict după măsurătorile încheiate joi, va fi o cursă strânsă. Mai departe, dacă vor continua tendințele de până în acest moment, sigur că pot apărea diferențe”, a declarat Ștefureac pentru PS News.
Sociologul precizează că favorit ar putea să fie Nicușor Dan, dacă tendința din ultimele zile se va menține. Primarul capitalei a recuperat diferența și ar avea un mic avantaj în fața lui George Simion, la nivel național.
„Având în vedere tendințele din ultimele 10 zile și faptul că Nicușor Dan a recuperat diferența în țară față de domnul Simion și chiar a trecut puțin în față, iar acest lucru s-a întâmplat pe fondul unei creșteri puternice a intenției declarate de prezență la vot, îl avantajează pe domnul Nicușor Dan”.
Creșterea lui Nicușor Dan a fost generată de mai multe temeri cu care s-a confruntat electoratul în ultimele săptămâni, arată Remus Ștefureac. Românii se tem de situația economia, de o posibilă reorientare geopolitică și au fost speriați de semnalele dure din economie după primul tur.
„Au fost mai mulți factori (n.r. care au generat creșterea lui Nicușor Dan). O îngrijorare profundă a unei mari părți ale populației cu privire la consecințele economice catastrofale ale opțiunii pentru un alt candidat. De asemenea, temerile legate de consecințele geopolitice ale unui candidat, care evident dincolo de retorică, partidul domniei sale a votat împotriva Armatei Române o lege foarte clară care permitea armatei să apere teritoriul național. Deci o teamă a unei părți a populației cu privire la o reorientare geopolitică a României. Plus o mare parte a publicului, care nu vine la vot decât o dată la 10 ani sau la 15 ani, mă refer la participarea suplimentară, și care vine când are sentimentul de urgență națională.
Au fost și semnale destul de dure din economie. Cursul de schimb, creșterea dobânzilor, toate aceste elemente atrag atenția. Dar nu aș identifica un singur moment anume”, a explicat Remus Ștefureac.
Ce spune celelalte sondaje
Toate sondajele arată o luptă strânsă între Nicușor Dan și George Simion în turul 2. Niciunul nu precizează că vreun candidat ar avea un avantaj confortabil înainte de votul de duminică.
Un sondaj AtlasIntel, realizat la comanda HotNews între 9-12 mai, arăta că cei doi candidați erau la egalitate cu 48,2%, iar 2,6% dintre respondenți au precizat că nu erau hotărâți cu cine vor vota și 1% își anulau votul.
Tot AtlasIntel a realizat un alt sondaj, din nou la comanda Hotnews, pentru perioada 13-15 mai, iar Nicușor Dan era pe primul loc cu 48,7% și George Simion avea 47,8%. Diferența dintre cei doi era de doar 0,9%, însă creștea procentul celor care își anulau votul la 1,8% și 1,7% nu știau cu cine să voteze. Acest sondaj includea și diaspora, unde cei doi candidați erau despărțiți de circa 5 procente.
Un sondaj IRSOP, realizat în perioada 10-13 mai, îl arăta pe Nicușor Dan la 52%, iar George Simion la 48%.
Primele exit poll-uri vor apărea duminică, atunci când se vor închide secțiile de votare. Dar ținând cont că diferențele sunt atât de mici, doar numărarea voturilor va putea să prezinte rezultatul real al alegerilor prezidențiale.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News