Skip to content
Politică

Ce spune Băsescu despre situația Greciei. Fostul președinte, tranșant la adresa premierului grec: „Tsipras ar trebui să plece”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, duminică, că Grecia nu va ieși din zona euro, indiferent care va fi rezultatul votului la referendumul de duminică, însă guvernul condus de Alexis Tsipras ar trebui să demisioneze.

„Eu cred că indiferent de care este rezultatul referendumului de astăzi, Grecia nu va ieși din zona euro. Dar pe de altă parte va trebui să plătească, iar acest aventurier, Tsipras, ar trebui să plece din fruntea guvernului. Europa nu poate suporta aventurieri care vin și spun: nu mă interesează datoriile făcute de guvernele anterioare (…). Orice guvern care vine este responsabil de datoriile guvernelor trecute. Ori, să ai în Europa un asemenea specimen, care vine și spune: eu nu mai plătesc datoriile și eu întreb poporul dacă vrea să plătesc datoriile sau nu, asta arată un iresponsabil. (…) Părerea mea este că Uniunea Europeană va face tot ce se poate pentru a menține Grecia în zona euro, Grecia va trebui să-și plătească datoriile într-un program pe care să-l accepte guvernul și să-l asume, dar guvernul unui aventurier trebuie să plece”, a spus Băsescu în discursul ținut la ședința reprezentanților organizațiilor județene ale PMP din regiunea Sud Muntenia.

În opinia fostului șef al statului, refuzul guvernului condus de Alexis Tsipras de a plăti datoria externă a Greciei ar crea un precedent periculos în Europa.

„Sunt multe alte țări cu datorii mari, Italia, Spania, Portugalia, Franța. Dacă ar reuși experimentul Tsipras din Grecia, toate celelalte țări ar putea spune cu ușurință: nici noi nu mai dăm banii înapoi, că poporul meu nu vrea să-i dau. Păi așa ceva nu poate funcționa într-un sistem de drept internațional și într-un sistem economic în care banii pe care îi iei cu împrumut niciodată nu sunt banii cuiva anume, sunt banii popoarelor”, a explicat Traian Băsescu, potrivit agerpres.ro.

Birourile de vot s-au deschis duminică în Grecia pentru referendumul la care grecii decid dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali (BCE, UE, FMI), informează agențiile internaționale de presă.

1 comentariu la “Ce spune Băsescu despre situația Greciei. Fostul președinte, tranșant la adresa premierului grec: „Tsipras ar trebui să plece”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *