Skip to content
Politică

Ce spune comisarul european pentru Justiție despre Kovesi

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat că România va fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi în 2016, iar anul viitor la Bruxelles se va decide dacă monitorizarea va fi continuată la fel sau printr-un alt mecanism.

În același timp, aceasta a mai spus că ministrul Justiţiei i-a spus despre Codruţa Kovesi că este cel mai bun candidat pentru funcţia de procuror-şef al DNA, dar sunt necesare „proceduri robuste” pentru viitor.

„În timpul acestui an vom monitoriza în continuare situaţia de aici, iar anul viitor se va lua o decizie dacă se va continua sau se va alege un alt instrument pentru monitorizarea situaţiei în România”, a spus Jourova luni, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Comisarul european a mai spus că România a făcut „progrese impresionante”, dar că mai sunt lucruri de făcut în domeniul justiţiei.

„România a făcut progrese impresionante, dar mai sunt lucruri de făcut, care sunt trecute în mare parte în raportul MCV din 2016, care a fost publicat recent. Ştiu că mai mulţi reprezentanţi români, inclusiv premierul, au vorbit cu Jean Claude Juncker şi cu Frans Timmermans, care sunt responsabili de asta. Ştiu că primul ministru şi alţi reprezentanţi au propus o ieşire”, a declarat Jourova, potrivit realitatea.net.

 

„Am discutat cu doamna ministru (Raluca Prună – n.r.), care a spus că a făcut acest pas fiind convinsă că doamna Kovesi este cel mai bun candidat, deja şi-a demonstrat capacitatea de a administra instituţia şi să administreze unitatea anticorupţie. Mi-a explicat că a decis să facă propunerea preşedintelui pentru că regulile actuale permit această procedură”, a spus Jourova la Bucureşti.

Jourova a menţionat MCV-ul, în care este specificat că sunt necesare „proceduri robuste” pentru numirea magistraţilor cu funcţii înalte.

„Cred că aceasta este decizia ministrului Justiţiei şi nu aş vrea să mi-o asum. Pentru mine, dacă este permisă de actualele reguli, dacă regulile sunt transparente şi binecunoscute de public, poate fi făcut aşa”, a mai spus comisarul european.

1 comentariu la “Ce spune comisarul european pentru Justiție despre Kovesi

  1. .. Mi-a explicat că a decis să facă propunerea preşedintelui pentru că regulile actuale permit această procedură …
    Cum sa o minti pe asta cu atata seninatate ??? Sau poate cucoanei asteia ii place sa fie mintita frumos ? Care reguli or permite asta, atata timp cat legea prevede altfel ??? Regulile nescrise ale lui Macovei ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *