Skip to content
Politică

Ce spune Comisia Europeana despre evolutiile programului de asistenta cu Romania

" "

Echipele de la Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, impreuna cu autoritatile romane au evaluat evolutiile recente in domeniile majore ale programului stand by cu Romania, in urma vizitei intreprinse de oficiali guvernamentali romani la Bruxelles, a declarat Simon O’Connor, purtator de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene, citat de Hotnews.ro.

„Echipele de la FMI , Banca Mondiala si Comisia Europeana au avut o serie de intalniri informale cu autoritatile romane, la Bruxelles, in aceasta saptamana . In cadrul intalnirilor , participantii au evaluat evolutiile recente in toate domeniile majore ale programului . Discutiile au fost productive si vor fi completate oficial in timp util”, a afirmat reprezentantul Comisiei Europene.

" "
" "

Declaratia venind din partea Comisiei Europene este singura informare oficiala catre opinia publica despre discutiile de la Bruxelles dintre oficialii romani si reprezentantii finantatorilor.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, ministrul Bugetului, Darius Valcov, o serie de directori din minister si reprezentanti ai Bancii Nationale vor merge la Bruxelles pentru discutii cu echipele FMI, Bancii Mondiala si Comisiei Europene.

La randul sau, in 12 septembrie, Simon O’Connor, purtator de cuvant al Comisiei, a aratat ca discutiile de la Bruxelles aveau sa abordeze si pregatirea celei  de-a doua rectificari bugetare pentru anul 2014.

El a precizat ca intrevederile au loc la Bruxelles la invitatia Comisiei si a reamintit ca la vizita echipelor FMI si CE din iunie, la Bucuresti, nu s-a putit finaliza evaluarea asupra indeplinirii obligatiilor Romaniei din acordul stand by.

„Stafful nu a putut finaliza cea de-a treia evaluare a programului in timpul vizitei din iunie de la Bucuresti. Misiunea comuna a FMI si a Comisiei  Europene a avut-discutii constructive cu autoritatile romane privind modalitatea de a asigura progrese noi. Cu toate acestea, unele probleme-cheie ramane in derulare. Discutiile cu autoritatile romane vor continua ca parte a acestei vizite, si mai departe de la sediile fiecaruia”, a precizat oficialul european.

In urma vizitei din iunie, oficialii FMI si ai CE s-au vazut nevoiti sa plece fara ca Guvernul si BNR sa intocmeasca o scrisoare de intentie privind etapa a treia a derularii acordului stan by, in conditiile in care Executivul a insistat pentru scaderea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate fara a indica in mod convingator sursele de compensare bugetara pentru aceasta masura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *