Skip to content
Politică

Ce spune Frunda despre vinovăția deputatului UDMR Marko Attila

Consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, a făcut declarații cu privire la vinovăția deputatului UDMR Marko Attila.

Astfel, Frunda a declarat că vinovăția deputatului UDMR trebuie dovedită de Parchet, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată, potrivit Agerpres.

„Atâta timp cât un cetățean român se află în străinătate și autoritățile românești cer arestarea lui, această cerere este judecată de instanța competentă din țara respectivă. Așa a fost cu cetățeni români și în Germania, și în Franța, și în Statele Unite ale Americii, unde instanțele judecătorești, de obicei, au acceptat cererea de extrădare, în alte cazuri au spus că nu este motiv și nu acceptat cererea de extrădare. În cazul domnului Marko Attila, el este condamnat pentru restituirea unui imobil despre care domnia sa susține că este o hotărâre nedreaptă și injustă, de asemenea cu ceilalți inculpați, și din câte știu eu a atacat această hotărâre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și este a doua urmărire penală de care vorbeam. În această a doua (…), din câte știu, Parchetul nu a cerut instanței arestarea și instanța judecătorească românească nu a dispus arestarea domnului deputat Marko Attila. Atâta timp cât instanța judecătorească românească nu dispune arestarea nu se poate cere extrădarea lui. Nu a avut interdicție de a pleca din țară, nu a avut interdicție de a face altceva, deci decizia lui este pur personală și răspunderea lui este pur personală. (…) Nu, nevinovăția, și asta este o greșeală a percepției românești, este o prezumție absolută, nu el trebuie să își dovedească nevinovăția, ci Parchetul trebuie să-i dovedească vinovăția. Este o foarte mare deosebire. Nu s-a dovedit vinovăția lui”, a declarat miercuri, la RFI, Frunda, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, este vorba despre „un proces de intenție, nimic mai mult”.

„Când cineva este acuzat sau este o urmărire penală, este dreptul lui să-și decidă tactica, strategia de apărare în procesul respectiv”, a adăugat Gyorgy Frunda.

Frunda a fost întrebat ce va face UDMR săptămâna viitoare, când se va discuta începerea urmăririi penale pentru Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului.

„Din câte știu eu, pentru că nu mai sunt membru al Parlamentului, președintele UDMR a declarat că fiecare deputat și senator al UDMR a votat potrivit conștiinței sale”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *