Skip to content
Politică

Ce spune Lucian Bode despre proteste. Primele precizări ale ministrului de Interne

Inquam Photos / Silviu Filip
" "

Luni dimineață, într-o conferință de presă, Lucian Bode, ministrul de Interne, a făcut primele precizări după protestele din noaptea de duminică spre luni. Ministrul a susținut că au fost 24 de proteste în 24 de locaţii, la care au participat 4075 de oameni. Bode a făcut și un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări: să respecte normele de protecție sanitară.

„Dreptul de a protesta este un drept câştigat cu sânge la revoluţia din 1989, deci trebuie încurajat, protejat acest drept. Nu cred că aţi văzut mesaje din partea Guvernului care să intimideze astfel de activităţi. Au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4075 de participanţi noaptea trecută. 

" "
" "

Fac un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări. Respectaţi normele de protecţie sanitară. E dreptul vostru să participaţi la astfel de proteste, dar nu puteţi pune în pericol sănătatea celor din jur. 1000 de oameni care participă la proteste într-o locaţie, fără mască, fără respectarea măsurilor, peste câteva ore vor fi în societate. Sunt 1000 de persoane care pot infecta alţi oameni care respectă măsurile. 

Efortul este unul extraordinar din partea societăţii, a agenţilor economici, din partea forţelor politice, iar scopul este unul comun, acela de a reveni la normalitate, iar normalitatea se poate obţine doar prin respectarea măsurilor de siguranţă şi prin campania de vaccinare„, a spus Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cataloghează drept „iresponsabile” acţiunile sindicaliştilor din Metrorex de la finalul săptămânii trecute şi anunţă că angajaţii MAI au deschis două dosare penale în urma întreruperii activităţii de către angajaţi ai Metrorex. Unul dintre dosare se referă la încălcarea legii dialogului social, care prevede că trebuia asigurată funcţionarea a o treime dintre mjloacele de transport, iar a doua este speţa trimisă la DIICOT.

Legea a fost aplicată şi s-au declanşat două anchete penale: una pentru încălcarea prevederii Legii 62/2011 privind dialogul social, pentru neasigurarea serviciilor de transport la cel puţin o treime din activitatea normală, iar cea de-a doua acţiune vizează trimiterea sesizării făcute de Metrorex către DIICOT pentru infracţiuni cuprinse în legea de combatere a terorismului”, a anunţat ministrul Afacerilor Interne.

Acesta a condamnat acţiunea de la finalul săptămânii trecute.

Condamn astfel de acţiuni complet iresponsabile prin care un oraş întreg a fost blocat, iar populaţia a fost expusă unor riscuri mari de sănătate. (…) Nimeni nu este mai presus de lege. Faptul că 400-500 de oameni au avut impresia că pot bloca o linie vitală de activitate a unui oraş – transportul public cu metroul – fără să existe consecinţe, faptul că a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor a fost o mare greşeală care, după cum bine se ştie, a fost sancţionată conform legii. Orice nemulţumire ai avea, ca sindicalist, nu au voie să pui în pericol viaţa oamenilor”, a afirmat Bode.

Ministrul de Interne a explicat şi de ce jandarmii au fost pregătiţi să intervină la metrou.

„În paralel cu aceste acţiuni, efectivele de jandarmi au fost pregătite pentru intervenţie în perspectiva unui ordin dat de prefect pentru evacuarea staţiei de metrou. Şi, apropo de acest ordin, vreau să lămuresc un lucru foarte clar: prevederea legală spune, la articolul 29: în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române foloseşte armamentul din dotare cu muniţie aferentă, veste anti-glonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi aşa mai departe împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sa ale altor instituţii de interes public ori privat şi care, avertizaţi şi somaţi, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică – subliniez, şi aici suntem – desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante. Iar articolul 34 spune intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefect sau înlocuitorul acestuia, în această situaţie am fost în ceea ce priveşte intervenţia despre care unii vorbeau în spaţiul public”, a mai afirmat Bode.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *