Skip to content
Politică

Ce spune MAE despre situația din Republica Moldova

La mai multe secții de votare din diaspora mii de oameni stau la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul al vot. În Republica Moldova procesul de votare se desfășoară normal, a afirmat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, prezent duminică la Chișinău pentru a supraveghea condițiile în care se desfășoară scrutinul prezidențial.

„Mi-am exercitat dreptul la vot pentru alegerea președintelui României în jurul orei 9,00, la secția amenajată în cadrul Ambasadei României la Chișinău. Am putut constata în mod nemijlocit că procesul de votare se desfășoară normal, fără incidente, aceasta fiind situația și în celelalte 20 de secții din R. Moldova, unde totul se desfășoară în parametri normali. Totul a decurs bine, nu lipsește niciunul dintre membrii birourilor secțiilor de votare din R. Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat al MAE.

Secretarul de stat în MAE a adăugat că a discutat cu cetățenii români alături de care a stat la coadă pentru a vota la Ambasada României de la Chișinău și că „aceștia erau mulțumiți de modul în care decurge procesul de votare”.

„Atmosfera aici, la Chișinău, este calmă și impregnată de un spirit de sărbătoare, specific evenimentelor importante, cu semnificație deosebită, oamenii sunt veseli, glumesc, atmosfera este destinsă. (…) Urmare măsurilor dispuse de MAE, constat că, prin raportare la prezența la vot indicată de birourile secțiilor de votare din R. Moldova la ora 10,00, au fost procesați de două ori mai mulți alegători decât la aceeași oră la turul I. Asta înseamnă, practic, o dublare a eficienței procesului de votare în secțiile din R. Moldova”, a spus Aurescu.

Potrivit aceleiași surse, oficialul MAE s-a aflat încă de vineri la Chișinău, când a vizitat cele patru secții de votare din oraș, iar sâmbătă, a vizitat alte trei secții din apropierea Chișinăului: Ialoveni, Călărași și Hâncești.

MAE precizează că Ambasada României în Republica Moldova a întreprins o serie de măsuri pentru a fluidiza procesul de votare pe plan local.

Misiunea a pus la dispoziția celor interesați o linie telefonică, 022.853.004, apelabilă de luni până vineri, în intervalul 8,00 — 14,00, unde s-au putut afla informații privind desfășurarea votului. Acest telefon funcționează, cu doi operatori, și duminică, pe toată perioada derulării votului.

Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei. De asemenea, este distribuită în perimetrul secției de vot în vederea completării. Pentru a preîntâmpina aglomerația la secțiile de votare organizate în Chișinău, cetățenii români cu drept de vot pot avea în vedere și secțiile din apropierea municipiului, cum sunt Hâncești, Orhei, Călărași și Nisporeni, unde, conform experienței de la primul tur, s-au înregistrat fluxuri mai mici de votanți, se arată în comunicatul MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *