Ce spune Ministrul Finanțelor despre ținta deficitului bugetar

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a afirmat că nu poate răspunde la întrebarea dacă ţinta de deficit bugetar la rectificarea din septembrie se menţine la 4,4% până când măsurile fiscale în coaliţia de guvernare nu vor fi definitivate. El a mai precizat că pe această temă nu poate oferi decât un răspuns tehnic deoarece decizia va fi luată în coaliţie. 

Marcel Boloş a fost întrebat dacă ţinta de deficit bugetar la rectificarea din septembrie se menţine la 4,4%.  

„Pot să vă răspund la această întrebare după ce măsurile fiscale în coaliţia de guvernare vor fi definitivate şi vă voi putea da un răspuns tehnic şi argumentat, dar, repet, doar tehnic, nu am competenţa de decizie care este la nivelul coaliţiei de guvernare”, a declarat ministrul. 

Necesarul brut de finanţare al Guvernului – suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar, dar şi rostogolirea datoriei vechi ce vine la plată – poate ajunge pentru acest an la un nivel record, posibil chiar aproape de 180 de miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro pe baza unor informaţii primite pe surse despre evaluarea Guvernului privind deficitul estimat pentru acest an. 

Deficitul poate ajunge anul acesta la 5,5%, potrivit informaţiilor Profit.ro. 

Autorităţile au renunţat la ţinta de deficit bugetar de 4,4% pentru 2023, de aproape 70 de miliarde de lei, şi au discutat cu Comisia Europeană permisiunea – având în vedere că România este deja monitorizată într-o procedură de deficit excesiv – pentru un deficit care să fie chiar şi cu peste 1 punct procentual mai ridicat faţă de ţinta de 4,4%.  

Surse diferite din Ministerul Finanţelor şi din Guvern au declarat pentru Profit.ro că pentru anul 2023 a fost agreată cu reprezentanţi ai Comisiei încadrarea într-un deficit de 5,5%.  

Rămâne de văzut ce ţintă de deficit îşi va stabili Guvenul la rectificarea din vară şi cum va reuşi să încheie la final de an. Faptul că a fost agreată cu Comisia Europeană o nouă limită de deficit, mai ridicată, în cadrul căreia România să nu rişte suspendarea unor fonduri UE ca umare a depăşirii ţintei iniţiale de 4,4%, nu înseamnă obligatoriu că Guvernul va ajunge la maximul noii limite, însă probabil se va situa destul de aproape.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: