Skip to content
Politică

Ce spune Monica Macovei despre înființarea unui nou partid

La începutul acestui an, Monica Macovei a declarat că dorește ca numărul membrilor fondatori pentru înființarea unui partid să scadă considerabil. După ce a demisionat din PDL și candidează ca independent la prezidențiale, Macovei vorbește despre necesitatea construirii unui partid după alegerile din noiembrie.

”Am auzit oameni din jurul meu vorbind despre necesitatea construirii unui nou partid după alegerile prezidenţiale. Eu, în acest moment, candidez ca independent pentru preşedinţia României şi pe acest lucru mă concentrez. Dacă se va naşte o nouă construcţie politică după noiembrie, aceea va fi rezultatul unei dorinţe de echipă, nu a unui om. Este o greşeală să faci un partid pentru un om. Este necesară schimbarea legii partidelor pentru ca românii să se poată asocia mai uşor într-un partid. În acest moment, scena politică din România este monopolizată de câteva partide şi toate au fost la putere în diverse combinaţii. Acestea aşa au făcut legea, încât este aproape imposibil pentru un partid nou să se nască şi să le fie competiţie. Legea actuală prevede ca, pentru a fonda un partid nou, ai nevoie de 25.000 de semnături din 18 judeţe. Este absurd. Asta necesită o reţea de oameni deja existentă. La iniţiativa unui ONG din Târgu-Mureş, susţin schimbarea legii partidelor pentru ca acestea să se poată înfiinţa cu minimum trei membri. Dacă trei oameni au o idee bună şi îi pot convinge şi pe alţii să o susţină, de ce să nu-I lăsăm să îşi facă un partid politic? Cred că este o bună soluţie pentru comunităţi locale. Liberalizarea pieţei partidelor ar da şansa unor partide noi să intre în arenă, ceea ce ar reforma clasa politică instantaneu”, a declarat Macovei într-un interviu acordat flagrantdelict.ro.

3 comentarii la “Ce spune Monica Macovei despre înființarea unui nou partid

 1. Cine a spus ca aceasta fiinta e monomana,adica n-are in cap decat DNA-ul a gresit.Iata ca asa zisa idee unica are o sora : partidul cu 3 adepti ! Uite cine vrea sa ajunga in fruntea tarii ! Uite ce-i procurorito,Romania nu e o tara de nebuni ! Exista suficiente ONG-uri,asociatii,ligi etc.Mai vrei si partide,cu sutele ,daca nu mai mult…E adevarat in strainatate exista partide cu denumiri si obiective fanteziste(cum ar fi cel al bautorilor de bere) si cum am avut si noi in 1990(Partidul Liber Schimbist).Dar ele,cel putin la noi,au avut o existenta efemera,dupa ce au izbutit sa fie reprezentate in Parlament.Dar azi,dupa 25 de ani de democratie sa vii cu asemenea propunere inseamna ca ceva nu e in regula cu modul in care MM.percepe lumea in care traieste,ca sa nu spun mai mult.

 2. Klopstock, ce ar fi sa iti dea o lege prin care sa iti spuna ca poti posta pe net doar daca ai 25000 cititori din 18 judete?
  Ce ar fi daca sa faci o firma ai avea nevoie se 25000 de fondatori din 18 judete si ar explica ca tine motivele?

  Care este problema ca sunt sute de mii de imm uri sau zeci de mii de ong uri active?
  Merita sa inveti sa isi pese de libertatea dw asociere, deoarece duopolul actual de jos si oina sua nu ajufa pe nimeni.
  De fapt din 1996 innRokania nu mai ai libertatea de a alege si a fi alesz
  Asta se vede in alesii monopolisti.
  Doar Romania are un UE asemenea lege aberanta si nu prea cred ca esti mai putin bun ca price alt cetatean din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *