Ce spune presa internaţională despre realegerea lui Erdogan în Turcia: O naţiune divizată

foto: facebook recep erdogan
foto: facebook recep erdogan

„Pe președintele reales îl așteaptă numeroase șantiere și dosare sensibile”, „O națiune divizată după alegeri”, „Erdogan a „citit” electoratul mai bine decât institutele de sondaj”, „Turcia a ales între un autocrat experimentat și un democrat neconfirmat”, „Presa europeană a încercat să mă îngenuncheze” – iată un tablou al declarațiilor după publicarea rezultatului alegerilor din Turcia, prezentat de cele mai importante publicații internaționale.

Erdogan câștigă alegerile în Turcia, devenind, astfel, președinte pentru a treia oară, titrează CNN. „Au fost cele mai nedrepte alegeri din istoria noastră… dar nu ne-am plecat în fața fricii”, a declarat Kilicdaroglu, adăugând și că partidul politic al președintelui a mobilizat toate resursele statului împotriva sa.

Potrivit BBC, Erdogan a înțeles electoratul mai bine decât analiștii și decât institutele de sonadaj care sugerau că poate fi înfrânt de opoziție. Nu de data aceasta, însă. Această țară membră NATO a optat pentru un autocrat experimentat, în detrimentul unui democrat neconfirmat (n.r. Kilicdaroglu). După victoria lui Erdogan, națiunea continuă să fie divizată, iar apelul acestuia la unitate este fals, după ridiculizarea contracandidatului său, mai notează publicația.

Recep Tayyip Erdoğan își prelungește mandatul cu încă cinci ani, anunță THE GUARDIAN, câștigând împotriva rivalului său Kemal Kılıçdaroğlu, cu un rezultat care reflectă polarizarea politică puternică a țării.

Cu 99,43% din voturi pentru, autoritatea electorală a anunțat duminică târziu că Erdoğan a câștigat 52,14% din voturi, în timp ce Kılıçdaroğlu a primit 47,86%. Cu un decalaj de peste 2 milioane de voturi între candidați, voturile nenumărate încă nu vor schimba rezultatul, a declarat șeful comisiei electorale.

Chiar înainte de anunțarea rezultatelor, un Erdoğan triumfător își declara victoria de pe capota unui autobuz în apropierea reședinței sale din Istanbul.

Erdogan a cîștigat, notează LA STAMPA, președintele reales va asigura încă un mandat până în 2028. „Poporul nostru a avut din nou încredere în noi!. Victoria aceasta deschide secolul Turciei”, a declarat Erdogan în fața susținătorilor săi

Marele câștigător este democrația, titrează LE MONDE, preluând declarația președintelui reales în care amintește și faptul că mai multe ziare europene au solicitat turcilor în timpul campaniei electorale să nu voteze pentru Erdogan.

„Ca de fiecare dată când națiunea noastră vorbește, rezultatul alegerilor este sacru. Adevăratul câștigător al acestor alegeri este națiunea noastră, întreaga Turcie. Marele câștigător este democrația noastră! ( … ) Revistele germane, franceze și britanice care au publicat coperte cu alegerile noastre pentru a-l îngenunchea pe Erdogan au fost și ele învinse”, a lansat noaptea trecută președintele de la balconul Palatului Bestepe, din Ankara, în fața a 300.000 de persoane.

Erdogan va fi conducătorul Turciei pentru încă cinci ani, anunță LE FIGARO. „Vom respecta toate promisiunile făcute poporului turc”. Aceste alegeri sunt dovada că „nimeni nu poate ataca realizările de până acum”, a afirmat Erdogan aseară în fața mulțimii din cartierul Usküdar.

Pe președintele reales îl așteaptă numeroase șantiere și dosare sensibile, scrie TF1INFO, amintind, printre altele, de inflația galopantă, urmările cutremurului și chestiunea Siriei

Cu 52,16 % de voturi, Recep Tayyip Erdogan a fost reales la conducerea Turciei, în timp ce adversarul său a reușit să adune 47,84 %. Candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, și-a exprimat „tristețea la gândul problemelor care-i așteaptă pe turci” anunță FRANCE24.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL