Președintele ANRE, despre o criză a facturilor la energie în această iarnă: „Nu vedem absolut niciun fel de semnale!”. Invitat miercuri în studioul Puterea Știrilor, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a vorbit despre cum vor arăta facturile la energie în această iarnă.
„Nu vedem absolut niciun fel de semnale care să ne indice un astfel de scenariu (n.r – o criză a facturilor la energie în această iarnă). Pur și simplu, în momentul de față prețurile sunt foarte clar stabilite. La gaze naturale știm că indiferent de consum, nu plătim mai mult de 0, 31 lei pe kilowatt/oră , iar la energie electrică avem pragurile de 0,60 și 0,80 și 1, 30 lei pe kilowatt/oră, în funcție de tranșele de consum. Nu s-au modificat și nu cred că se vor modifica aceste date.
Știți că Guvernul, când a plafonat prețurile la energie electrică și la gaze naturale, s-a uitat la prețul acestor comodități dinainte de criza energetică. Și anul de referință care a fost luat în considerare a fost anul anul 2019, iar prețurile plafonate pe care le avem în momentul de față, stabilite prin ordonanța de urgență, sunt aproximativ cele din anul 2019 pe care le plăteau românii și societățile comerciale. În momentul de față, având în vedere că în continuare sunt sume care se decontează de la bugetul de stat, și vă spuneam de impactul pentru 2024 pe care îl estimăm că îl va avea schema de sprijin, observăm că în continuare sunt, mai ales la energie electrică, valori mai mari, de aceea vin companiile să deconteze diferența dintre prețul de contract, prețul pe care îl plătim, prețul din factură și prețul plafonat”, a declarat președintele ANRE, la Puterea Știrilor.
„Vedeam prețuri pe bursă la care nu ne-am fi gândit niciodată că vom ajunge”
„Cât de mult va scădea și se va îngusta această diferență rămâne să vedem în perioada următoare. Împreună cu colegii de la monitorizare, suntem foarte atenți pe ce se întâmplă pe piața de energie, monitorizăm toate tranzacțiile. Știm foarte bine că aceeași OUG 27 practic i-a scos din lanțul acesta al tranzacționării energiei electrice pe cei care, din dorința de a face un profit, speculau cumva condițiile de piață, supraimpozitându-i cu 98%. Deci această ordonanță de urgență a descurajat astfel de activități și de aceea, sper eu ca cât mai curând să vedem că piața s-a ponderat, deci deja nu mai avem creșterile acelea pe care le-am avut în 2021 și 2022, în care vă spuneam că vedeam prețuri pe bursă la care nu ne-am fi gândit niciodată că vom ajunge, nu doar în România.
Repet, peste tot în Uniunea Europeană avem aceste valori în 2024. Suntem încă la început și vom monitoriza atent situația din acest an pentru a vedea cum evoluează prețul la energie”, a mai spus președintele ANRE.
Facturile la energie electrică şi gaze vor rămâne subvenţionate până în 2025. Mai exact, românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi două luni, până la sfârşitul lunii martie 2025.
Aşadar, vom plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi.
În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani până la sfârşitul lunii martie 2025.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News