Skip to content
Politică

Ce spune PSD despre comasarea alegerilor din 2024. Ciolacu, înțepătură pentru Cîțu

Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis joi, 24 martie, o replică pentru președintele PNL Florin Cîțu, care ieri a vorbit despre posibilitatea comasării alegerilor din 2024. Ciolacu a afirmat că discuțiile informale ar trebui să rămână informale.

„Mi-aş dori mult ca, cel puţin la nivel de preşedinţi, discuţiile informale dintre noi să încercăm să le ţinem informale până luăm o decizie. A existat această discuţie, avută şi de către mine cu domnul Florin Cîţu şi cu domnul Kelemen Hunor. Cred că învăţăm fiecare”, a spus liderul PSD.

Despre avantajele comasării acestor alegeri, Ciolacu a spus că ar fi un efort bugetar mai restrâns.

„Sunt, totuşi, patru rânduri de alegeri în 2024, ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare, pentru că se ţin în aceeaşi dată, la nivel european, şi atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea acestor alegeri”, a spus el.

Liderul PSD a comentat şi decizia CCR care interzice acest lucru.

„Venind cu alegerile locale lângă alegerile parlamentare, ştim foarte bine că participarea românilor la vot este cea mai consistenţă în turul doi la prezidenţiale şi la alegerile locale. Venind şi cu alegerile generale, de fapt alegi un Parlament mai legitim, pentru că va fi o prezenţa mai mare la vot”, a spus Marcel Ciolacu, precizând că ”este o abordare cât se poate de corectă, pentru că ceea ce se doreşte este ca să vină cât mai mulţi parlamentari la vot şi Parlamentul să aibă o reprezentare cât mai consistentă din votul românilor”.

Cîțu spune că se va găsi soluţia legală pentru comasarea alegerilor

Liderul PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, despre comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în 2024, că aşa îşi doreşte şi că se va găsi soluţia legală pentru acest lucru, deşi există o decizie CCR care interzice acest lucru. El a precizat că avantajul este că ar fi mai puţine costuri pentru România, ţinând cont că în acel an sunt patru tipuri de alegeri.

„Eu aşa doresc”, a spus preşedintele PNL despre o comasare a alegerilor parlamentare şi locale, în 2024.

Întrebat despre decizia CCR care interzice această comasare, liderul PNL a spus: ”Deciziile CCR sunt interpretate”.

„Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţa politică, ca în 2024 să fie legal alegerile parlamentare şi locale. Avantajul ar fi mai puţine costuri pentru România, pentru că în 2024 sunt patru tipuri de alegeri, toate costisitoare şi atunci vă daţi seama că dacă reuşim să le comasăm, mai puţine costuri.”, a spus el.

Florin Cîţu a ţinut să precizeze că decizia CCR nu spune că nu pot fi organizare alegerile în aceeaşi zi. ”Daţi-mi voie să cred că cei de la Curte nu spun bagatelizări. Veşi vedea soluţia”.

Amintim că PS News a scris marți că Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a făcut un anunț surprinzător în ședința liberalilor. Acesta a anunțat că sunt discuții avansate cu PSD pentru comasarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. Oficial, motivul ar fi că sunt prea multe runde de alegeri și ar fi prea costisitor, însă, neoficial, liderii celor două formațiuni politice vor să se asigure că vor rămâne cele mai mari partide și după 2024 printr-o mobilizare puternică la urne cu ajutorul primarilor.

CCR a respins în 2012 o lege care prevedea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale

La acel moment, Curtea Constituțională a respins o lege adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc și atacată la CCR de USL. Legea prevedea organizarea concomitentă a celor două tipuri de alegeri, motivul invocat fiind nevoia unor economii la bugetul vlăguit de criza economică.

Curtea Constiuțională a respins însă argumentația guvernului și a declarat legea neconstituțională, invocând trei argumente principale:

– legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților
– legea determină dificultăți în exercitarea dreptului constituțional la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean)
– legea restrânge dreptul constituțional de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator)

”Pentru considerentele arătate, Curtea constată că legea criticată încalcă, în ansamblul său, dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privitoare la obligația de respectare a Constituției, a supremației sale și a legilor și ale art. 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanță cu prevederile art. 21 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 3 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie”, se arăta în decizia Curții Constituționale publicate în Monitorul Oficial din 3 februarie 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *