Skip to content
Opinii & Analize

Ce știe Trump despre România. Ce nu știe Iohannis că Trump știe

O liotă întreagă de habarnaviști recită în cor următoarea idee: pe Donald Trump nu-l interesează România, nu cunoaște nimic despre noi, ne va ignora și ne va lasă pe mâna rușilor. Teza miroase a intoxicare marca Russia Today.

Nu vă bucurați însă ca nu știți ce vreau să vă spun! Din păcate este fix invers. Să (ne) explicam:

" "

Trump cunoaște suficient despre România și a fost informat despre deciziile de la București. Știe însă exact doar ce îl interesează și ce i-a atras atenția. Pe Trump nu îl pasionează de exemplu lupta anticorupție dar este foarte atent la interesele economice ale Chinei în România dar mai ales, evident, în Europa.

Trump știe ce joacă face la București China și interesele ei în domeniul energiei. O să vedeți imediat ce amestec are și președintele Iohannis în povestea asta.

Dar, pentru început: pentru a-l ințelege pe Trump, trebuie plecat de la premisa că președintele SUA este și va fi în continuare un om de afaceri fără scrupule. El se prezintă ca un maestru în arta negocierii. El nu este politician: s-a văzut asta la discursul de investitură. El nu s-a cumințit. Puțină lume a citit la București, cu atenție, programul politico- economic al celui de-al 45-lea președinte al SUA. El spune așa: singura putere globală care se poate opune, și reprezintă singurul adevărat adversar al SUA este China. Trump da și un argument: China, ca afacere, văzută din prisma PIB – ului însemna 11 mii de miliarde de dolari, al doilea în lume, Statele Unite înseamnă 18 mii de miliarde, numărul unu. Spre comparație toată Uniunea Europeană valorează în PIB doar 16 mii de miliarde de dolari. Rusia are o cifră de afaceri de 1 mie și o sută de miliarde de dolari. Diferențele sunt colosale. Te și pufnește râsul. Trump vine și spune: Rusia este de fapt și de drept o putere regională, care alături de Germania formează binomul puterii europene. Rusia nu este și nu va fi în viitorul apropiat o putere globală. China este, iar China prin tratatele comerciale favorabile a îngenuncheat industria și producția SUA. Acest discurs l-a făcut pe Trump președinte, nu gesturile sale tabloide. Americanul de rând este ținut la limita supraviețuirii prin ajutoare sociale pentru că locurile de munca au emigrat în Asia. Inamicul lui Trump, rivalul global sa-i spunem, este fără doar și poate China. De aici și atitudinea împăciuitoare față de Rusia. China și Rusia într-o alianță globală împotriva SUA este o provocare imensă. Trump va avea grija sa ii înfrunte economic pe chinezi dar fără ruși alături. Asta intenționează cel puțin. Rusia va primi în mod natural, la schimb, influența mai mare în Europa iar Trump îi va recunoaște lui Putin statutul de lider regional. Chinezii l-au studiat extrem de intens pe Trump iar toate relatările din presa internațională care citează mass media de la Beijing arată că marele imperiu de 1, 3 de miliarde de locuitori se pregătește de un război economic cu SUA.

Și ce treabă ar putea avea o mică țară de la granița Europei cu acest conflict economic global?

Foarte simplu: președintele Iohannis a trecut prin CSAT o decizie istorică(unica in 26 de ani) și controversată prin care proiectul realizării reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă este desemnat ca proiect strategic alături de … China. Chinezii vor primi și garanții suverane de până la 50 miliarde de euro pentru acest proiect, garantate de noi romanii pe următorii 50 de ani. Cam ce credeți ca gândește Donald Trump, afaceristul lipsit de scrupule, despre România? Românii? Pai, românii fac business cu chinezii la o valoare de jumătate din PIB-ul lor anual. Aha! Deci, este o treaba serioasă la mijloc! Miroase a miliarde și a business strategic cu energie. Cine naiba i-a servit bomba asta nucleară, la propriu, lui Iohannis? Cine l-a convins sa treacă prin CSAT acestă combinație, că afacere de stat sigur nu e. Și sigur nici în interesul strategic al României. Mai ales cu Trump în postura de lider al afacerilor lumii civilizate.

Dacă am avea bărbați de stat și nu pămpălăi aceștia s-ar urca repede în avion și ajunși la Washington le-ar oferi americanilor proiectul reactoarelor 3 și 4 direct pe tavă. Trump sigur va găsi o corporație prietenă care să intre în proiect. Și, sunt sigur că nici DNA ul nu va deschide dosar penal pentru ca nu se va face licitație. Apropos, domnilor procurori, o afacere de 50 de miliarde fără proceduri transparente este corupție sau nu? Măcar niște fapte conexe? Sau aveți emoții în fata deciziilor CSAT, că în cazul DIPI n-ați avut!? Sau făcăturile și căcaturile de care vă ocupați în ultima vreme (de când a plecat Daniel Morar) sunt mai demne de lupta anticorupție?

Rămâne cum am stabilit: nu vom fi prieteni cu Trump dacă ne îmbârligăm economic cu chinezii. E simplu, pentru că și Trump gândește foarte simplu și … eficient. O faci cu mine sau cu adversarii mei? Așa a făcut o avere de peste 3 miliarde de dolari.

" "

6 comentarii la “Ce știe Trump despre România. Ce nu știe Iohannis că Trump știe

  1. Logica este cat de cat buna.
    Dar eu prefer chinezii in locul americanilor.
    Statul Chinez, ca de el este vorba in contract, este partener strategic al Romaniei in acest business. Asta insemna ca acel stat v-a face orice sa isi apere interesele si mai ales stie ca suntem singurii dispusi sa ii facem intrarea in Europa cel mai usor. Prin companii mixte romano-chineze. Asta insemna ca peste 5-10 ani Romania, cu China in spate, vom fi lideri recunoscuti pe zona. Nu ca acum, cu pantalonii rupti in cur si pusi pe cearta.

  2. proiectul de la cernavoda este varza. tehnologia este veche, plina de riscuri – nu se mai face asa ceva in europa, iar energia nucleara este de domeniul trecutului. din acest motiv s-a si retras suita de investitori care dadea tarcoale proiectului prin 2009. china spera sa exporte tehnologia si sa poata `bifa` un proiect de genul asta in europa, ca nu are. in schimb noi ne-am alege cu o instalatie de model vechi, care nu scoate deloc bani – nicio companie nu mai poate garanta acum ca un proiect nuclear e gata in X ani. uita-te la finlandezi, la ei mereu x devine x+1…legat de trump mai sunt niste aspecte despre marele scut antiracheta, etc. problema e ca el e putin dus cu capul, pe langa faptul ca e un `om de afaceri lipsit de scrupule` si si-a adunat in jurul lui oameni la fel ca el

  3. Unul rau de gura i-ar face de cacao pe autor si pe comentarori.Bine crescut cum sunt , le recomand suspomenitilor sa trateze chestiunile politicii economice mondiale dupa ce si-au curatat turturii din zona dorsala denumita cur.

  4. oare „garantia” pentru CHINA inseamna acea „valuta forte”, cea mai tare, …lingourile de aur scoase in doua randuri cu avionul, desi cu toate datoriile la FMI, …mai bine cu CHINA, singura forta care contrabalanseaza jandarmul planetei…oare e bine? ce credeti dragi cititori? era mai bine altfel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *