Vechimea în muncă este reprezentată de perioadele în care se datorează contribuții la sistemul public de pensii, potrivit legii, însă există și perioade care pot fi asimilate vechimii.
Ce spune noua lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor prevede în mod clar perioadele care pot fi considerate asimilate vechimii în muncă.
În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate vechimii în muncă acele perioade în care asiguratul (art. 14 din noua lege a pensiilor):
b) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
c) a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
d) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.
Ce se întâmplă cu cei care au absolvit cursurile a mai multe facultăți
Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere.
Perioadele în care persoanele au urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate.
Cu alte cuvinte, dacă în perioada studiilor cursantul a avut și un loc de muncă pentru care a plătit contribuții către stat, în calculul vechimii se va ține cont doar de contribuțiile plătite pentru locul de muncă, nu și de cele în care au fost efectuate studiile.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News