Ce sunt și ce nu sunt pensiile speciale și cine le încasează. Diferențele dintre pensionarii de rând și privilegiați

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pensiile speciale se numără printre reformele eșuate din PNRR, dar și o „piatră de moară” de gâtul guvernanților, încercările de a le reforma ajungând să se lovească de piedici legislative.

În România, se aplică mai multe tipuri de pensii: cele din sistemul public de asigurări sociale, cele ale angajaților din MapN, respectiv MAI, la care se adaugă indemnizațiile speciale și pensiile de serviciu. Diferențele dintre acestea sunt date de condițiile în care are loc ieșirea din activitate, modul de calcul, dar și sursele din care se asigură plata fondurile.

Pensiile speciale se dovedesc o „piatră de moară” de gâtul guvernanților, chiar dacă prin PNRR, România s-a angajat să le reformeze. Recent, Comisia Europeană a suspendat plata a 869 de milioane de euro către țara noastră, pentru neîndeplinirea a trei jaloane, printre care și cel legat de indemnizațiile speciale, respectiv pentru că Guvernul din România nu a reușit să reașeze acest sistem paralel de pensii pe un fundament mai stabil.

Ce sunt și ce nu sunt pensiile speciale

Pensiile speciale, care se calculează diferit față de cele acordate celor 4,5 milioane de persoane, sunt acordate unor categorii precum magistrații, funcționarii parlamentari sau diplomații, printre alții.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: